Konopí

Konopí Zdroj: Profimedia.cz

Medicínská marihuana: Zdravý rozum zvítězil ale není to legalizace!

Parlament v pátek odsouhlasil v prvním čtení zákon, který by umožnil nemocným, kteří potřebují ke zlepšení svého zdravotního stavu konopí, aby jim ho na předpis napsal lékař a oni si jej mohli koupit v lékárně.


Přestože z faktického hlediska jde o úplnou banalitu - v lékárnách se běžně prodává heřmánek, třezalka či květ černého bezu, tak je první úspěšný „průjezd Sněmovnou" pro konopný zákon zcela zásadním krokem.


Umožní nemocným, aby se mohli léčit - a to bylo dlouhou dobu naprosté tabu, když se jednalo o marihuanu. Jak mi dlouze a jako laikovi jistě i namáhavě vysvětlil profesor MUDr. Evžen Růžička, Ph.D., přednosta neurologické kliniky 1. lékařské fakulty UK, lékařská věda zatím prokázala příznivý dopad konzumace konopí pouze u roztroušené sklerózy. U tolik diskutované Parkinsonovy choroby jsou k dispozici zatím jen kazoistiky a podrobný výzkum ještě musí být proveden. Přesto alespoň pro pacienty s roztroušenou sklerózou je užívání marihuany doslova požehnáním.


Za svou novinářskou kariéru píšu o léčivé moci konopí asi sedmnáct let. A poznal jsem za ten dlouhý čas několik desítek lidí s RS, kteří začali užívat konopí. U všech se výrazně snížilo subjektivní utrpení, které nemoc přináší, a odezněly jim bolesti.


Takže i když konopí (jak pravděpodobně v budoucnu lékařská věda prokáže) léčí celou řadu nemocí, musíme děkovat Bohu za to, že Parlament dokázal prolomit společenské tabu a dovolí „ilegální drogu“ užívat alespoň pacientům s RS.








Výzkum jistě půjde dál a konopí se začne předepisovat na více chorob, u kterých je podle současného stavu poznání možné, že je léčí stejně jako RS. Parlament ale neschválil zákon „jen tak“ - hlasování předcházela mnohaměsíční iniciativa iniciátorů Petice za léčebné konopí, která shromáždila desetiticíce podpisů a výrazně změnila image konopí v očích veřejnosti. Z (lehké) drogy na léčivou rostlinu.


Takže je jménem asi všech pacientů s RS potřeba poslancům i vědcům - iniciátorům petice poděkovat. A jenom prosím - neříkejme tomu novému zákonu „legalizace“, jak zaznělo například v Událostech ČT v pátek večer. Toto je ZPŘÍSTUPNĚNÍ LÉČIVÉ ROSTLINY NEMOCNÝM! Legalizace marihuany by znamenala něco úplně jiného.