Někteří oddaní poddaní kempují před Windsorem už více než týden.

Někteří oddaní poddaní kempují před Windsorem už více než týden. Zdroj: Reuters/ČTK

Zboží s Harrym a Meghan jde na dračku. A je vlastně úplně jedno, o co jde, lidé kupují podle obchodníků všechno.
Zboží s Harrym a Meghan jde na dračku. A je vlastně úplně jedno, o co jde, lidé kupují podle obchodníků všechno.
Dáte si kafíčko s Harrym a Meghan? Je skoro škoda se toho napít!
Británii zachávilo svatební šílenství.
Už teď proudí k hradu Windsor stovky zvědavců denně.
14
Fotogalerie

Královská svatba a vše o ní: Průběh obřadu, královští předci Meghan Markleové, Charlesova párty a dort

Přípravy velkolepé královské svatby se ve Velké Británii pomalu, ale jistě blíží do finále. Vše propukne už tuto sobotu na zámku Windsor nedaleko Londýna. Jak bude probíhat obřad a následující oslavy? Kdo byl na svatbu pozvaný a kdo ne? A ví se už, jaké menu se bude podávat? Všechny známé informace přinášíme ve velkém přehledu.

Základní údaje

Své „ano“ si princ Harry spolu s americkou herečkou Meghan Markleovou řeknou v poledne 19. května v kapli sv. Jiří na anglickém zámku Windsor. Přítomna bude jak nejbližší rodina nastávajících novomanželů a jejich přátelé, tak vybraní zástupci charitativních organizací, kterým princ Harry předsedá. Dohromady se do kaple vejde 800 hostů. Největší otazník se zatím stále vznáší nad tím, kdo povede nevěstu k oltáři. Nakonec to stále může být její otec, který ke zděšení Meghan i veřejnosti prodělal před několika dny infarkt. Kvůli nešťastným okolnostem to ale může být také její matka Doria nebo samotný Harry.

Princ Harry

Plným jménem Henry Mountbatten-Windsor se narodil 15. září 1984 v Londýně následníkovi britského trůnu princi Charlesovi a princezně Dianě. O matku přišel v útlém věku dvanácti let. Po absolvování prestižního Etonu rok cestoval a pracoval v Austrálii a v Africe. Následně absolvoval Královskou vojenskou akademii v Sandhurstu a v roce 2007 působil 77 dnů na misi v Afghánistánu. Nasazení se musel vzdát poté, co byla jeho přítomnost v zemi odhalena tiskem. Proslul ovšem také mnohými skandály. Na svém maturitním večírku se například objevil v nacistické uniformě. Po narození třetího potomka prince Williama se v nástupnické linii posunul na šesté místo.

Meghan Markle

Americká herečka Meghan Markleová se narodila 4. srpna 1981 v Los Angeles. Je smíšeného původu, matka Doris Raglandová, jež v současnosti působí jako sociální pracovnice a instruktorka jógy, je Afroameričanka, otec Thomas Markle má holandské, anglické a irské předky a v minulosti pracoval ve filmovém průmyslu. Skrze svého otce je Meghan potomkem skotského krále Roberta I. i anglického krále Edwarda III. Meghanini rodiče se rozvedli v roce 1987. V roce 2003 získala na Severozápadní univerzitě bakalářský titul z divadelnictví a mezinárodních vztahů. Populární herečkou se stala díky své roli v seriálu Kravaťáci. Mezi lety 2011 a 2013 byla provdaná za Trevora Engelsona.

Co bylo před svatbou a jak budou Harry a Meghan oslovovaná po svatbě?

Zásnuby prince Harryho a Meghan Markleové byly oznámeny 27. listopadu 2017. Pár seznámili společní přátelé v červenci 2016. Vážný vztah navázali v říjnu téhož roku. Po zásnubách Merkleová oznámila, že ukončuje svou hereckou kariéru. Dále se bude po vzoru členů královské rodiny věnovat především charitativní činnosti, se kterou má již vlastní zkušenost.

Každým dnem by měl být také oznámen titul, pod kterým budou Harry s Meghan po svatbě známí. Nejvíce se sází na titul vévody a vévodkyně ze Sussexu, volný je ale také titul vévody z Buckinghamu nebo Clarence. Jejich děti poté nebudou známé jako princové a princezny, ale jako lordi a lady.

Průběh svatby

Své ano si Harry s Meghan řeknou v poledne 19. května v kapli sv. Jiří. Obřad má trvat přibližně hodinu. Pozemky královského sídla Windsor se začnou plnit prvními z 1200 hostů již v devět hodin ráno. Blízká rodina a přátelé (dohromady 800 lidí), kteří budou uzavření sňatku přítomni uvnitř kaple, poté začnou přijíždět od půl desáté. O půl dvanácté by již všichni měli být na svých místech.

Meghan Markleová se mezitím se svou matkou vydá na cestu k zámku z nedalekého hotelu, kde se bude na obřad připravovat. Cestu známou jako Long Walk bude lemovat veřejnost, která tak bude mít šanci poprvé spatřit nevěstiny šaty. O jejich podobě se spekuluje již několik měsíců.

Spekulovalo se také, kdo povede nevěstu k oltáři. Její otec Thomas Markle prodělal v důsledku stresu spojeného s mediální pozorností před několika dny infarkt a ve středu se má v Americe podrobit operaci srdce.

Ačkoliv si podle posledních informací přeje na dceřinu svatbu dorazit, není jisté, že mu zdravotní stav let přes oceán dovolí. Thomase Marklea tak při cestě k oltáři nahradí jeho bývalá žena, Meghanina matka Doria Raglandová.

Už teď proudí k hradu Windsor stovky zvědavců denně.Už teď proudí k hradu Windsor stovky zvědavců denně.|Reuters/ČTK

Nebude to ostatně v historii královských svateb poprvé, kdy nevěstu doprovází žena. Po smrti svého manžela Alberta tak se svými dvěma dcerami dvakrát učinila i královna Viktorie.

Meghan se rozhodla, že nebude mít hlavní družičku. Nevěstino okolí rozhodnutí komentovalo s odkazem na její blízký vztah s více přáteli, mezi kterými si nechtěla volit. Svědkem prince Harryho bude jeho bratr William. Ženich také vyjádřil přání, aby důležitou roli při obřadu hrála rodina jeho matky, princezny Diany. Její sestra, lady Jane Fellowesová tak bude například předčítat z Bible.

Mši budou společně celebrovat windsorský reverend David Conner a arcibiskup z Canterbury Justin Welby. Klasickou hudbu doplní talentovaný cellista Sheku Kanneh-Mason, který jako první černošský hudebník vyhrál v roce 2016 ocenění Mladý hudebník roku udělované BBC.

V jednu hodinu odpoledne se novomanželé setkají s dvěma sty zástupci charitativních organizací, aby poté nastoupili do kočáru a projeli hlavními ulicemi Windsoru, kde na ně budou čekat tisíce lidí. Procesí se vrátí opět skrze Long Walk a bude trvat přibližně 25 minut. Kočár typu Ascot Landau bude zapřažen za šedé hřebce.

Odpoledne se svatebčané, mezi nimiž na rozdíl od svatby vévody a vévodkyně z Cambridge nebudou politici, přesunou do sálu sv. Jiří na zámku, kde se uskuteční slavnostní recepce pořádaná královnou.

Naposledy bude mít veřejnost možnost spatřit novomanžele v brzkých večerních hodinách, kdy se budou přesouvat do nedalekého Frogmore House. Zde svatbu oslaví při komornější recepci, kterou si vzal na starost ženichův otec princ Charles.

Podívejte se, čím jezdí členové britské královské rodiny >>>

Detaily: Citronovobezinkový dort a hollywoodský fotograf

Zatímco svatební menu prozatím nebylo zveřejněno, ví se, že o svatební dort se postará cukrářka amerického původu Claire Ptak. Citronovobezinkový dort bude servírován s máslovým krémem a jedlými květinami. Markleová v minulosti cukrářku, která provozuje malou kavárnu v Londýně, chválila na svém blogu.

Kensingtonský palác také oznámil, kdo bude po ceremoniálu novomanžele fotografovat. Alexi Lubomirski, který v minulosti fotografoval největší hollywoodské hvězdy, v královské rodině není žádným nováčkem. Harryho s Meghan fotografoval již u příležitosti zásnub.

Mezi velké neznámé stále patří nevěstiny šaty, hvězdy, které se postarají o večerní zábavu, nebo destinace, kam pár odjede na líbánky.

Královská svatba on-line >>>

Hrad Windsor

Windsorský zámek patří mezi nejnavštěvovanější atrakce ve Spojeném království. Jedná se o nejdéle obývaný zámek na světě. Nachází se asi 20 kilometrů západně od Londýna a britská královna v něm jako v jednom ze svých oficiálních sídel tráví většinu víkendů. Prožila zde také velkou část svého dospívání během druhé světové války, kdy byla do bezpečí venkova evakuována spolu se svojí sestrou Margaret.

Windsor je tradičním dějištěm svateb mladších potomků britských panovníků. V roce 1863 si zde vzal dánskou princeznu Alexandru druhorozený syn královny Viktorie, princ Albert, který se později stál králem Edwardem VII. Podruhé se zde však v roce 2005 oženil i princ Charles. Poslední velká svatba proběhla v roce 2008, kdy se na windsorských pozemcích oženil Peter Phillips, syn princezny Anny.

Plánujete svatbu? Všechny informace, trendy a tipy najdete ve speciálu Dokonalá svatba >>>