Pietní místo pro zemřelého předsedu Senátu Jaroslava Kuberu.

Pietní místo pro zemřelého předsedu Senátu Jaroslava Kuberu. Zdroj: ČTK - Vít Šimánek

Zeman udělí zesnulému Kuberovi nejvyšší státní vyznamenání – Řád bílého lva

Prezident Miloš Zeman udělí zesnulému předsedovi Senátu Jaroslavu Kuberovi nejvyšší státní vyznamenání Řád bílého lva. Dnešní informaci serveru Blesk.cz ČTK potvrdil mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček. Řád prezident Kuberovi udělí na podzim při oslavě státního svátku 28. října. Kubera zemřel náhle 20. ledna ve věku 72 let. Vláda dnes vyhlásila k jeho připomenutí na pondělí 3. února den státního smutku. Vlajky tak budou na úřadech staženy na půl žerdi, prapory doprovodí černé prapory.

Ve stejný den dopoledne se bude moci veřejnost v Krušnohorském divadle v Teplicích s bývalým primátorem rozloučit, odpoledne se bude konat pietní shromáždění v pražském Rudolfinu.

Jaroslav Kubera patřil mezi nejvýraznější politiky ODS. Téměř čtvrtstoletí stál v čele Teplic, dvě desetiletí byl senátorem. Ve vedení horní komory působil od roku 2016 nejprve jako místopředseda, od konce roku 2018 jako předseda.

Řád bílého lva je nejvyšším státním vyznamenáním, druhým je Řád Tomáše Garrigua Masaryka. Prezident uděluje také medaile Za hrdinství a Za zásluhy. Řádovými dny pro propůjčování či udělování státních vyznamenání českým občanům jsou 1. leden a 28. říjen, zvykem je předávat je především na slavnostním večeru 28. října na Pražském hradě. Cizí státní příslušník je může dostat kdykoli.