Video placeholde

Válková ombudsmankou nebude. Zeman je rád, že odmítla nominaci. V úřadu chce Valachovou

Prezident Miloš Zeman si váží toho, že se poslankyně Helena Válková (ANO) vzdala nominace na ombudsmanku. Zeman to řekl v neděli v pořadu Blesk.cz v pořadu S prezidentem v Lánech s tím, že on i premiér Andrej Babiš (ANO) volali Válkové z pátečního plesu na Hradě a doporučili jí, aby v televizi oznámila to, že se nominace vzdává. Válková se stala terčem těžké kritiky poté, co vyplulo napovrch, že v minulosti psala články o ochranném dohledu s nechvalně proslulým prokurátorem Josefem Urválkem a tvrdila, že tehdy nevěděla, o koho jde. Zeman by na místě ombudsmanky rád viděl poslankyni ČSSD Kateřinu Valachovou, ale čeká, zda mu ji šéf strany Jan Hamáček navrhne. Hamáček v reakci pro Blesk uvedl, že je připraven se o Valachové bavit. 

„Volali jsme jí s Andrejem Babišem z plesu a oba dva jsme byli toho názoru, že když paní profesorka vystupuje v televizi, že by bylo dobré, aby tam o stažení nominace mluvila,“ uvedl Zeman pro Blesk.

Dodal, že si váží toho, že se nominace vzdala sama, jinak by ji sám aktivně doporučil. „Víte, ono kdyby se po těchto informacích hlasovalo ve Sněmovně, tak by ani neprošla. Bylo to rozumné,“ dodal prezident.

Hlava státu nechápe především nešťastný výrok Válkové o tom, že nevěděla kdo je Urválek. „Ten největší otazník je nad tím nevědět, kdo to je Urválek. To by měli vědět právníci i všichni dospělí občané. Byl to nejodpornější zjev československé justice,“ zmínil.

Celý rozhovor s Milošem Zemanem si můžete pustit zde >>>