Video placeholde
Silné zemětřesení zasáhlo Albánii (26.11.2019)
Silné zemětřesení zasáhlo Albánii (26.11.2019)
Silné zemětřesení zasáhlo Albánii (26.11.2019)
Silné zemětřesení zasáhlo Albánii (26.11.2019)
Silné zemětřesení zasáhlo Albánii (26.11.2019)
15
Fotogalerie

Silné zemětřesení si v Albánii vyžádalo nejméně 6 mrtvých. Jeden člověk zemřel, když v panice vyskočil z okna

Nejméně šest mrtvých a asi 300 zraněných si vyžádalo zemětřesení o síle 6,4 stupně, které v úterý krátce před čtvrtou ráno SEČ zasáhlo západ Albánie. Velké škody podle agentury AP hlásí vesnice Thumanë a přístavní město Drač, kde s vyprošťovacími pracemi pomáhá armáda. Místní média rovněž informují o několika zřícených bytových domech v blízkosti hlavního města Tirany. Podle Reuters bylo zemětřesení nejsilnější za desítky let. Český velvyslanec v Tiraně řekl ČTK, že Češi v zemi jsou v pořádku.

„Kontaktovali jsme všechny české občany, kteří tu žijí dlouhodobě, jakož i ty, kteří se zaregistrovali v systému Drozd. Všichni jsou v pořádku,“ řekl v telefonátu velvyslanec Jaroslav Ludva. Připustil, že v zemi by mohli být i Češi, o kterých velvyslanectví neví, upozornil však, že zemětřesení udeřilo hlavně na pobřeží, kde už turisté nejsou, protože sezóna na plážích skončila. Ani Tirana, ani horské oblasti, kde by se případní návštěvníci mohli vyskytovat, přímo postiženy nebyly.

V metropoli nicméně „postel a skříně skákaly po bytě a popadaly“ a „asi minutu se zdi chvěly“, vylíčil Ludva vlastní zážitek. Mnohem hůře než hlavní město postihla pohroma přístav Drač. „Zatím je to předčasná úvaha,“ uvedl na dotaz o případné české pomoci. „Nemohu předjímat rozhodnutí vedení, ale určitě jde o situaci, která je natolik závažná, že pomoc bychom poskytnout mohli,“ dodal.

Český ministr vnitra Jan Hamáček vzápětí na twitteru napsal, že Česko může Albáncům ihned pomoci. „Zemětřesení v Albánii vyžaduje okamžitou pomoc. Nabídli jsme speciální tým záchranářů Hasičského záchranného sboru, který je připraven okamžitě vyrazit,“ uvedl Hamáček.

Jeden člověk zemřel, když při silných otřesech v panice vyskočil z budovy v okrese Kurbin asi 50 kilometrů severně od metropole. ALbánské ministerstvo obrany uvedlo, že muž zřejmě reagoval v panice. Tři mrtvé vyprostili z trosek zhroucených budov v Drači a muž se ženou zahynuli v blízké vsi Thumanë.

V přístavu Drač, který leží asi 30 kilometrů západně od Tirany, podle AP pracují záchranáři na vyproštění lidí, kteří uvízli pod sutinami. V obci Thumanë zničily otřesy podle médií restauraci, s prohledáváním trosek pomáhají vojáci, poničeny jsou zde také nejméně tři bytové domy a transformační stanice.

Epicentrum otřesů o síle 6,4 stupně bylo deset kilometrů severně od města Shijak, asi třicet kilometrů od hlavního města Tirany, s ohniskem v hloubce 20 kilometrů, uvedla americká geologická služba USGS. Podle Reuters oblast poté postihlo několik silných následných otřesů. Chvění země bylo citelné nejen po celém albánském pobřeží, ale rovněž v jižní Itálii, v Severní Makedonii, Kosovu, Černé Hoře či Srbsku.

Lidé v oblastech, kde byly patrné záchvěvy půdy, utekli z domů do ulic, což byl případ i Tirany. Během posledních dvou měsíců je to druhé zemětřesení, které v albánské metropoli vyhnalo místní obyvatele ven.

Z videí na sociálních sítích je patrné, že v Drači se zřítila nejméně jedna budova. Další záběry ukazují domy s velkými prasklinami a poničenými zdmi. Vládní mluvčí agentuře Reuters řekli, že nejvíc byly poškozeny budovy právě v Drači.

Když Albánii 21. září postihlo zemětřesení o síle 5,6 stupně a poničilo na 500 domů, albánské ministerstvo obrany uvedlo, že šlo o nejsilnější zemětřesení v zemi za posledních 30 let.