Vojáci se chystají na úder v Sýrii.

Vojáci se chystají na úder v Sýrii. Zdroj: Reuters

Turecko zahájilo ofenzivu na severu Sýrie (9. 10. 2019)
Vojáci se chystají na úder v Sýrii.
Vojáci se chystají na úder v Sýrii.
Turecko zahájilo ofenzivu na severu Sýrie (9. 10. 2019)
4
Fotogalerie

Turecko zahájilo ofenzivu na severu Sýrie, operace začala leteckými útoky

Turecko dnes zahájilo vojenskou ofenzivu na severu Sýrie. Oznámil to na twitteru turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Turecká armáda operaci odstartovala společně s protureckými povstalci, dodal prezident. Předem ohlašovaná ofenziva má být zaměřena na kurdské milice YPG, které pomohly v Sýrii porazit samozvaný Islámský stát (IS).

Turecký bezpečnostní zdroj agentuře Reuters sdělil, že operace začala leteckými údery a bude ji podporovat dělostřelectvo a ostřelování z houfnic.

Podle Reuters dnes městem Rás al-Ajn na severovýchodě Sýrie a u hranice s Tureckem otřáslo několik velkých explozí právě v době, kdy Erdogan oznamoval začátek ofenzivy. Nad městem byl slyšet hluk z letadel a z budov stoupal dým.

Podle arabsko-kurdské koalice Syrské demokratické síly (SDF) podnikají nálety turecké vojenské letouny a mezi lidmi je velká panika.

Ofenzíva má být zaměřena na oddíly syrských Kurdů. Cílem je podle Ankary vytvoření bezpečnostní zóny na syrské straně syrsko-turecké hranice, která umožní návrat syrských uprchlíků.