Svět přišel o pět procent produkce ropy

Svět přišel o pět procent produkce ropy Zdroj: Reuters

Hořící ropná zařízení Abkajk a Churajs v Saúdské Arábii
Hořící ropná zařízení Abkajk a Churajs v Saúdské Arábii
Hořící ropná zařízení Abkajk a Churajs v Saúdské Arábii
Svět přišel o pět procent produkce ropy
Svět přišel o pět procent produkce ropy
6
Fotogalerie

Útok na saúdská ropná zařízení nejspíš přišel z Íránu, tvrdí analytici

Ceny ropy zahájily dnešní obchodování v Asii v reakci na sobotní útoky na ropná zařízení v Saúdské Arábii prudkým růstem o zhruba pětinu na nejvyšší hodnotu za čtyři měsíce. Dolarový růst ropy Brent byl nejvyšší od roku 1988 a procentní od počátku 90. let. Později ceny až polovinu zisků smazaly, stále však směřují k nejvyššímu růstu za téměř tři roky, upozornila agentura Bloomberg.

Vysoce postavený činitel z americké vlády v rozhovoru s televizí CNN uvedl, že satelitní snímky zasažených ropných zařízení v Saúdské Arábii nasvědčují tomu, že útok přišel z Íránu či Iráku, nikoliv z Jemenu. Odvolal se přitom na počet zásahů a jejich úhel. Sobotní útoky na dvě ropná zařízení společnosti Saudi Aramco na východě Saúdské Arábie vedly ke snížení produkce ropy o 5,7 milionu barelů denně. K útoku se přihlásili jemenští povstalci známí jako Húsíové. Americký ministr zahraničí Mike Pompeo ale z zodpovědnosti obvinil Írán a na twitteru uvedl, že nejsou žádné důkazy o tom, že by údery přišly z Jemenu.

"Je těžké si představit, jak tyto věci mohly přijit odjinud než z Íránu a Iráku, " prohlásil nejmenovaný činitel z americké vlády. Podle něj bylo při útoku zasaženo 19 cílů v Saúdské Arábii, poukázal přitom na to, že Húsíové tvrdí, že použili deset dronů. "Devatenáct cílů nemůžete takto zasáhnout s deseti drony," uvedl.

Činitel zároveň doplnil, že podle dostupných satelitních snímků byly "všechny zásahy na severozápadní straně saúdskoarabských ropných zařízení, což by se z Jemenu dělalo poněkud těžce". Zda je možné, že se drony přeskupily na severozápadní stranu zařízení před útokem, činitel podle CNN neřekl.

CNN konzultovala výpověď zdroje s vojenskými experty. Cedric Leighton, který se specializuje na oblast vojenského zpravodajství se zaměřením na analýzy snímků, uvedl, že satelitní záběry pomáhají podložit tvrzení americké vlády, že drony zřejmě přiletěly z Iráku či Íránu. Zdůraznil však, že současné závěry nejsou definitivní.

"Jde o práci vyspělého (pravděpodobně státního) aktéra," řekl. Podle něj byl při plánování útoku kladen důraz na to, aby drony nezaznamenaly radary. Citlivé informace využité k plánování útoků navíc spíše měla schopnost získat vláda či vládou sponzorovaná organizace, uvedl zdroj s tím, že drony nejspíš přiletěly z jižního Iráku či z Íránu. Mark Hertling naopak uvedl, že ze snímků toho není moc jasné, až na skutečnost, že šlo o poměrně přesné zásahy.

Nejmenovaný činitel z americké vlády uvedl, že před útoky v Saúdské Arábie dron zaznamenal ve svém vzdušném prostoru Kuvajt. Zdroj zároveň uvedl, že Bagdád velmi důrazně vzkázal, že drony nebyly z Iráku, což nasvědčuje tomu, že byly íránské. "Pokud šlo o vojenskou ofenzivu Íránu proti Saúdské Arábii, je to velmi vážné," řekl. O jakém odvetném opatření Washington uvažuje, činitel hovořit odmítl s tím, že "prezident chce na stole ponechat všechny možnosti". Americký prezident Trump na twitteru uvedl, že Spojené státy jsou připraveny jednat i vojensky, ale záleží na ověření informací a vyjádření Saúdské Arábie. Prezident zároveň uvedl, že USA má důvod věřit, že zná viníka.