Režisér Jan Kačena

Režisér Jan Kačena Zdroj: Česká televize

Pravda o stavu režiséra Kačeny, který u pramene vdechoval jedy: 40 minut bez kyslíku, 80 % mozku zasaženo

Stav Jana Kačeny, který na začátku září skončil v nemocnici po inhalování výparů z Ferdinandova pramene v Mariánských Lázních, je podle všeho mnohem vážnější, než to vypadalo původně. Jeho přítelkyně Kateřina popsala, jak je sedmatřicetiletý režisér na tom teď. Prosí také o pomoc - chtějí sehnat lůžko v pražské nemocnici.

K nehodě došlo v neděli 1. září v Mariánských Lázních, kde byl režisér hostem Marienbad Film Festivalu. Podle dostupných informací Kačena sundal poklop šachty u místního Ferdinandova pramene a uvnitř inhaloval výpary CO2. Nakonec ho museli v bezvědomí vytáhnout hasiči v dýchací technice.

Podle Kačenovy partnerky Kateřiny ho záchranáři po vytažení oživovali půl hodiny. "Honza byl bez kyslíku 40 minut. To by laicky znamenalo, že bylo hluboce zasaženo 80 procent jeho mozku. V současném stavu, kdy je v hlubokém kómatu a napojen na přístrojích, se jeho tělo nachází v jakémsi vegetativním stavu, jeho srdce bije, zvládá dýchat, ale jeho vědomí je od nás velice vzdálené," popsala Kateřina.

Jan leží v Plzni na klinice anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny. Čeká ho ale převoz. "V Plzni už ho prostě nechtějí, jelikož nepředpokládají probuzení, chtějí ho umístit na tu dlouhodobou péči. Zároveň bychom byli ochotni vyzkoušet cokoliv alternativního." Z nemocnice by měl putovat na oddělení dlouhodobé intenzivní ošetřovatelské péče do Mostu, kde má trvalé bydliště. Jenže pro něj by byla mnohem lepší Praha, protože zde má nejvíce přátel a známých, kteří ho mohou navštěvovat a poskytnout potřebné impulzy, které by mohly vést k uzdravení.

Více si přečtete na webu Blesk.cz >>>