Takto probíhá operace mechanické srdeční podpory

Takto probíhá operace mechanické srdeční podpory Zdroj: IKEM

Nový transplantační zákon ztrojnásobil počet dárců orgánů z řad cizinců

Díky novele transplantačního zákona vzrostl trojnásobně počet dárců transplantovaných orgánů z řad cizinců zemřelých na území ČR. „Ročně u nás zemře asi 20–30 cizinců, jejichž orgány jsou vhodné k transplantaci. Během prvních třech měsíců platnosti tohoto zákona, tedy od 1.5 do 31.7.2019, byly odebrány orgány již 6 dárcům z řad cizinců. Loni lékaři použili ve srovnatelném období orgány pouze od 2 takových dárců,“říká někdejší zpravodaj senátní novely a profesor vnitřního lékařství MUDr. Jaroslav Malý, CSc.

 

Novela transplantačního zákona přinesla zásadní zjednodušení procesu udělení souhlasu s darováním orgánů od cizinců, kteří zemřou na českém území. V období od nabytí účinnosti novely od 1.5. do 31.7.2019 umožnilo 6 dárců orgánů z řad cizinců celkem 21 transplantací. Za stejné období loňského roku, tedy 1.5. – 31.7.2018 období darovali 2 zemřelí cizinci orgány pro 2 transplantace. 

Předešlá podoba zákona se v praxi ukázala ohledně ověřování souhlasu nebo nesouhlasu dárce s použitím jeho orgánů jako nefunkční.

V současné době však již české úřady nemusejí žádat cizí stát nebo rodinu o informaci, zda jeho občan vyjádřil souhlas s posmrtným odběrem orgánů, nebo ne. Nyní stačí udělení souhlasu od blízkého člověka. „Předtím jsme měli přísnější zákony než řada ostatních států. Když si vezmete, že například srdce vydrží jen 4 hodiny, bylo udělení souhlasu za předešlých podmínek skoro nereálné. Čeští občané zemřelí v cizině ale přitom mohli jinde pomáhat už dříve,“říká profesor Malý.

Od cizinců byla letos transplantována srdce, játra, ledviny, slinivka a plíce. Nejvyšší výpovědní hodnotu budou mít data za celý rok. Ale zvýšení je už patrné i meziročně. Zatímco za období 1.1.2018 – 31.12.2018 bylo evidovány 10 dárců z řad cizinců a 37 realizovaných transplantací, od 1.1.2019 do 31.7.2019 to bylo už 12 dárců a 46 transplantací.

Nejčastěji transplantovaným orgánem jsou podle údaán a k transplantaci jednoho čekatele stačí pouze 1 ledvina. Nejméně transplantovaným orgánem jsou plíce.

Vžitou představou je, že mezi nejčastější dárce orgánů patří motorkáři. „Není tomu tak. Nejčastějším dárcem orgánů jsou v průměru padesátiletí muži, kteří zemřou na mozkové krvácení,“doplňuje profesor Malý. Česká republika je jedním ze států, kde platí předpokládaný souhlas zemřelého s transplantací.

Češi mají možnost svůj případný nesouhlas evidovat předem v Národním registru osob nesouhlasících s posmrtným darováním tkání a orgánů. Neprokáže-li se, že zemřelý vyslovil za svého života nesouhlas s posmrtným odběrem, platí, že s odběrem souhlasí. U cizinců nyní stačí souhlas blízké osoby a dotaz na rodinu do zahraničí nebo konzulát se bere až jako druhá volba. Česko patří ke světové transplantační špičce. Jen v roce 2018 u nás bylo provedeno 885 transplantací.

Více o transplantacích se dozvíte v rozhovor s přednostou kliniky transplantační chirurgie docentem Jiřím Froňkem