Žalobce Pavel Zeman: Nezávislost zastupitelství by garantovala změna ústavy

Žalobce Pavel Zeman: Nezávislost zastupitelství by garantovala změna ústavy Zdroj: ČTK

Nejvyšší státní zástupce předpokládá, že v kauze Čapího hnízda rozhodnuto není

V kauze Čapího hnízda, v níž je obviněn premiér Andrej Babiš, zřejmě dosud není rozhodnuto, řekl dnes nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. Podle něj jde nejspíš o mezikrok, tzv. aprobační proces. "Nemyslím si, že by veřejnost měla být informována o těchto mezikrocích, ale o zásadních postupech, třeba o podání obžaloby či zastavení trestního stíhání," uvedl. Městské státní zastupitelství v Praze v pondělí uvedlo, že dozorový státní zástupce Jaroslav Šaroch ve věci změnil právní názor a jeho nadřízený nyní zjišťuje, zda je změna zákonná a důvodná. ČTK požádala o vyjádření pražské zastupitelství.

"Nejsem informován, jak aktuálně vypadá dění ve spise, nemám podrobné informace o vývoji v kauze. Předpokládám ale, že v kauze dosud nebylo rozhodnuto, pouze byl anoncován směr, kterým se dozorový státní zástupce zabývá, " řekl Zeman novinářům v Brně.

Nejvyšší státní zástupce dnes obecně vysvětloval kroky postupu státních zastupitelství. Vývoj kolem kauzy Čapí hnízdo více nekomentoval, vzhledem k tomu, že v dané věci může být Nejvyšší státní zastupitelství ještě v budoucnu činné.