Kat Islámského státu Anouar Haddouchi

Kat Islámského státu Anouar Haddouchi Zdroj: Facebook

Rakka, bývalé hlavní město IS
Rakka, bývalé hlavní město IS
Rakka, bývalé hlavní město IS
Syrské demokratické síly se připravují na útok na Rakku, baštu Islámského státu.
Syrské demokratické síly se připravují na útok na Rakku, baštu Islámského státu.
10
Fotogalerie

Kat Islámského státu, který uřízl hlavu 100 lidem a pobíral dávky v Británii, byl zajat v Sýrii

Anouar Haddouchi, bývalý obyvatel anglického Birminghamu, který podle svědků uříznul hlavu více než 100 lidem v Rakce, bývalém hlavním městě Islámského státu, byl konečně zajat. Muž nazývaný také jako Kat z Rakky, pochází z Belgie. V roce 2009 se však přestěhoval do Birminghamu a začal tam pobírat sociální dávky. Ty čerpal i za svého džihádistického pobytu v Sýrii, kde bojoval za Islámský stát. Podle úřadů tak získal zhruba 10 000 liber od britského státu.

Haddouchi je podle posledních informací nyní ve vězení. Zajali ho příslušníci Syrských demokratických sil, což je skupina skládající se z bojovníků kurdských, arabských, asyrských, arménských a turkmenských milicí, které podporují USA a některé arabské země. Vojáci zajali Haddouchiho spolu s jeho manželkou Julií Maesovou po bojích o poslední baštu Islámského státu v Sýrii ve městě Baghúz.

Belgický džihádista se společně se svojí ženou vydal bojovat za Islámský stát v roce 2014, ale britské úřady mu přesto dál nějaký čas vyplácely sociální dávky, které chodily na jeho účet. Belgická a britská média později popsala, jak se k penězům dostával.

Haddouchi peníze samozřejmě nemohl vybírat ve městě Rakka na severu Sýrie, která byla zcela odstřižena od mezinárodního bankovního styku. Jeho spolupracovníci však peníze vybírali jinde. Například v červnu 2015 vybrali Haddouchiho spolupracovníci 3000 liber z jeho účtu. Peníze poté šly na účet organizátorovi teroristických útoků v Paříži v roce 2015 a v roce 2016 v Bruselu, Mohamedovi Abrinimu, což je Belgičan marockého původu.

Kat z Rakky také dostával peníze od otce své manželky, který posílal blíže neurčené sumy na účet do října 2015.