Bouchra Abouallalová a Tatiana Wielandtovéá - manželky teroristů Islámského státu

Bouchra Abouallalová a Tatiana Wielandtovéá - manželky teroristů Islámského státu Zdroj: Screenshot VRT

Belgie uspěla u odvolacího soudu. Nemusí dovolit návrat žen a dětí bojovníků Islámského státu

Belgické úřady nemusí dovolit návrat manželek a dětí islámských teroristů belgického původu, které žiji se svými matkami v uprchlických táborech v Sýrii, rozhodl belgický odvolací soud v Bruselu. Původně nižší soudní instance v Belgii rozhodla, že belgické úřady jsou povinné pomoci v návratu dvěma belgickým takzvaným „nevěstám džihádistů“ a jejich šesti dětem. Belgické úřady se proti tomuto výroku odvolaly a odvolací soud jim dal za pravdu.

Případ se dotýká islamistek Tatiany Wielandtové a Bouchra Abouallalové, jež jsou s dětmi zadržované v uprchlickém táboře al-Hol v Kurdy ovládané části Sýrie. Po odchodu do Sýrie obě ženy patřily k prominentům v Islámském státě a věnovaly se výchově dětí jako dalších generací bojovníků islámské sváté války. Po porážce Islámského státu by se teď rády vrátily zpět do Evropy. 

Například Abouallalová na internetu během pobytu na území Islámského státu vyzývala muslimy, že je jejich povinností emigrovat na území Islámského státu a bojovat proti nevěřícím. Ovšem teď jejich advokát Walter Damen požaduje po belgických úřadech, aby oběma ženám pomohly opustit Sýrii a vrátit se zpět do Evropy, neboť po porážce Islámského státu prý obě ženy poznaly svůj omyl a litují jej. Za návrat těchto nevěst islámských teroristů z hnutí Islámský stát bojují i někteří belgičtí ochránci lidských práv.

Podle zpravodajského webu France24 se má v uprchlických táborech v Sýrii nacházet až 160 dětí zplozených belgickými islámskými teroristy. Belgie má jeden z největších počtů muslimů a muslimek odešlých do řad teroristických islámských organizací v počtu na velikost obyvatelstva – odhaduje se, že do řad Islámského státu odešlo bojovat až 400 osob.

i