Aplikace FaceApp

Aplikace FaceApp Zdroj: ČTK

Falešný FaceApp se šíří internetem a uživatele zahlcuje nevyžádanou reklamu a viry

Aplikace FaceApp od ruských vývojářů Wireless Lab se stala v posledních týdnech hitem. Pomocí nástrojů umělé inteligence dokáže vyfotografovanou osobu nechat zestárnout, omládnout, nebo dokonce změnit pohlaví. V souvislosti s ní se ale objevilo i varování před narušením soukromí, protože aplikace posílá fotografie k úpravě na servery mimo zařízení uživatele. Na internetu se už navíc objevily i falešné aplikace, které se vydávají za populární nástroj pro úpravu fotografií FaceApp nebo za jeho vylepšenou verzi. Mobilní zařízení uživatelů infikují programy pro nevyžádanou reklamu nebo do nich stáhnou další škodlivé programy.

Podle dat firmy Kaspersky Lab se s falešnou aplikací za poslední dva dny setkalo okolo 500 uživatelů. Poprvé byl škodlivý program zjištěn ve středu 17. července. Po stažení aplikace vydávající se za FaceApp z neoficiálních zdrojů a jejím nainstalování se zobrazí falešné hlášení o chybě. Aplikace se následně zdánlivě odstraní, škodlivý modul MobiDash v ní obsažený nicméně v zařízení zůstává schovaný a zobrazuje reklamy.

V jednom z podvodů vytvořili útočníci podle Esetu i podvodnou webovou stránku, která nabízela nákup prémiové verze. Ve skutečnosti podvodníci jen klamou oběti a snaží se je přinutit, aby klikly na bezpočet nabídek k instalaci dalších aplikací, reklam, průzkumů a podobně. Oběti také obdrží požadavek na odsouhlasení notifikací z řady webových stránek. Tyto notifikace vedou uživatele na další podvodné nabídky. Ke stažení vylepšené verze nabádají i videa na YouTube.

„Během čtvrtka jsme zachytili přes 200 tisíc případů, kdy se uživatelé setkali s falešnou fiktivní verzí FaceApp Pro. Jedno z YouTube videí mělo dokonce přes 150 tisíc zhlédnutí a na odkaz se škodlivým kódem v něm uvedeném kliklo přes 90 tisíc uživatelů,“ uvedl expert Esetu Lukáš Štefanko. O takto vysoké míře prokliku si legitimní firmy podle něj mohou nechat zdát. Antivirové firmy proto nabádají uživatele, aby aplikace stahovali pouze z oficiálních zdrojů. Měli by se také zajímat o vývojáře, hodnocení i komentáře. Měli by mít tak v zařízení vhodný bezpečnostní program.

Americký senátor Chuck Schumer požádal tento týden Federální úřad pro vyšetřování (FBI), aby se aplikací FaceApp zabývala, protože má podezření, že program ohrožuje národní bezpečnost a právo Američanů na soukromí. Schumer FBI upozornil, že FaceApp umožňuje správcům programu získat "úplný a neodvolatelný" přístup k osobním datům a fotografiím uživatelů. Petrohradská firma podle moskevského rozhlasu tvrdí, že získané informace nikomu nepředává ani neprodává.