Předseda ČSSD Jan Hamáček a premiér Andrej Babiš - ilustrační snímek

Předseda ČSSD Jan Hamáček a premiér Andrej Babiš - ilustrační snímek Zdroj: ČTK

Babiš dorazil na Hrad, se Zemanem bude opět řešit odvolání Staňka

Premiér Andrej Babiš (ANO) dorazil na Pražský hrad na schůzku s prezidentem Milošem Zemanem. Budou jednat o odvolání ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD). Zeman nepřijal Staňkovu demisi a dosud nevyhověl ani Babišově žádosti o odvolání ministra, což hlava státu podle ústavy učinit musí. Předseda vlády chce spor řešit diplomaticky.

Zeman přijal kvůli situaci na ministerstvu kultury Babiše a vicepremiéra a předsedu ČSSD Jana Hamáčka před týdnem na zámku v Lánech, schůzka ale další posun nepřinesla. Hamáček poté uvedl, že pokud by sociální demokracie nemohla rozhodovat o svých zástupcích v kabinetu, neměla by její účast ve vládě smysl. Babiš se tak pokusí znovu Zemana přesvědčit, aby žádosti ČSSD na odvolání Staňka vyhověl.

 

Předsednictvo hnutí ANO ve středu večer dospělo k závěru, že prezident by měl akceptovat požadavek na odvolání ministra Staňka a následně jmenovat kandidáta, kterého sociální demokracie navrhne. Předseda poslanců ANO Jaroslav Faltýnek řekl, že hnutí podporuje smírné řešení krize. Babiš členům vedení podle něho naznačil možné cesty k řešení, možnost výměny ministerstev mezi koaličními stranami mezi nimi není.

V pátek se Zeman sejde v Lánech s Hamáčkem a Staňkem. ČSSD chce v návaznosti na to řešit situaci v pondělí na jednání předsednictva strany.