Hizballáh v Německu posiluje: Agenti shromažďují finanční prostředky a šíří antisemitskou propagandu

Německé bezpečnostní služby varují před nárůstem aktivit hnutí Hizballáh v některých částech Německa. Například kontrarozvědka spolkové země Severní Porýní-Vestfálsko referuje o nárůstu agentů Hizballáhu v roce 2018 oproti roku 2017. Jedná se přitom o identifikované agenty Hizballáhu – skutečný počet agentů může být mnohem větší. Informuje o tom anglickojazyčný izraelský zpravodajský web The Jerusalem Post.

Redakce izraelského deníku The Jerusalem Post tvrdí, že mohla nahlédnout do zprávy vypracované agenty německé kontrarozvědky, kteří popisuji například islámské centrum (Imam-Mahdi-Zentrum) v Münsteru jako dlouholeté místo aktivit agentů Hizballáhu. Jako další centra agentů Hizbaláhu v Německu byla označena například města Essen, Bottrop, Dortmund, Berlín, Hamburk a Bad Oeynhausen.

Šíření protiizraelské propagandy jako program

Podle The Jerusale Post je v Německu sice zakázáno vojenské křídlo Hizballáhu, ale jeho politické křídlo povolenou činnost má a vláda kancléřky Merkelové o zákazu aktivit všech částí Hizballáhu nechce ani slyšet, byť za zákaz aktivit i politického křídla Hizballáhu lobbuje u německé vlády i americký velvyslanec v Berlíně či německé židovské organizace. Aktivisté Hizballáhu tak mohou v Německu v klidu a bezpečí shromažďovat finanční podporu pro své domovské hnutí v Libanonu, budovat sítě protiizraelských aktivistických organizací a šířit antisemitskou a protiizraelskou propagandu.

Na aktivitách agentů Hizballáhu je nejpodstatnější, že německá kontrarozvědka uznává, že cílem agentů Hizballáhu není prioritně připravovat teroristické útoky na židovské cíle v Německu, což nevylučuje riziko útoku osamělého jednotlivce sympatizujícího s hnutím Hizballáh v reakci na nějakou událost spojenou se státem Izrael. Prioritním cílem agentů Hizballáhu nicméně je získávat logistickou podporu pro domovskou organizaci Hizballáhu v Libanonu a šířit protiizraelskou propagandu.

V roce 2018 například německá media informovala o kauze odhaleného praní špinavých peněz, které mělo sloužit podpoře aktivit hnutí Hizballáh a jeho vojenských jednotek, které se účastní bojů v Sýrii. Na aktivity agentů hnutí Hizballáh v Německu upozorňují bezpečnostní analytici dlouhodobě, například v roce 2014 byla zveřejněná analytická zpráva Hrozba Hizballáhu v Německu: Aktualizovaný přehled přítomnosti a německá odezva od Jasmine Williams z International Institute for Counter-Terrorism. Na aktivity Hizballáhu v Německu dlouhodobě upozorňují i výroční zprávy jednotlivých kontrarozvědek německých spolkových zemí.