Americký prezident Donald Trump podepsal armádě rekordní rozpočet

Americký prezident Donald Trump podepsal armádě rekordní rozpočet Zdroj: ČTK/AP/Hans Pennink

USA vysílá na Blízký východ dalších tisíc vojáků, reagují na růst napětí mezi USA a Íránem

Úřadující americký ministr obrany Patrick Shanahan oznámil, že Spojené státy vyšlou další tisícovku vojáků na Blízký východ v reakci na růst napětí mezi USA a Íránem. Chceme chránit americký personál a zájmy v regionu, uvedl Shanahan. Íránský prezident Hasan Rúhání řekl, že Írán nemá v úmyslu vést válku proti žádnému národu. 

Již v květnu rozhodl americký prezident Donald Trump o vyslání 1500 příslušníků armády do této neklidné oblasti. Washington viní Teherán z útoku na dvojici tankerů blízko strategického Hormuzského průlivu, po němž minulý týden vzrostly světové ceny ropy. Írán obvinění odmítá a označuje ho za součást americké kampaně proti své zemi.

„Nedávné íránské útoky potvrzují spolehlivé a důvěryhodné informace, které jsme získali o nepřátelském chování íránských jednotek a spřízněných skupin, jenž ohrožuje personál Spojených států a jejich zájmy napříč regionem,“ uvedl podle agentury Reuters Shanahan.

Rúhání v dnešním projevu, který vysílala íránská televize, řekl, že jeho země nebude válčit proti žádnému národu. „Ti, jež stojí proti nám, jsou skupina politiků s malou zkušeností. Neuspěli navzdory veškeré snaze a přání Američanů přerušit naše vztahy s celým světem a izolovat nás,“ řekl prezident.

Opačný postup než v Sýrii a v dalších misích

Podle Pentagonu se budou nové posily skládat z vojáků, kteří budou v oblasti provádět pozorování a získávat informace. Trump, který loni rozhodl o stažení amerických vojáků z bojů v Sýrii a vytrvale se snaží omezit jejich počet i v dalších misích, jde v otázce Íránu opačným směrem. Šéf Bílého domu považuje Teherán v blízkovýchodním regionu za hlavní hrozbu pro americkou bezpečnost a tón debat mezi oběma zeměmi se přiostřil již poté, co před více než rokem vypověděl dohodu o omezení íránského jaderného programu. Před necelým měsícem Trump oznámil, že do oblasti míří 1500 příslušníků americké armády.

Írán v pondělí oznámil, že 27. června jeho zásoby nízko obohaceného uranu přesáhnou limit stanovený dohodu z roku 2015. Vypovídá ji také v otázce dodržování množství zásob těžké vody. Íránský velvyslanec v USA řekl, že Washington není spokojen s postupem Íránu v otázce dohody z roku 2015, kterou prezident Trump sám označil za nejhorší v dějinách. Mluvčí amerického ministerstva zahraničí Morgan Ortagusová vzkázala režimu v Teheránu, aby „neusiloval o jadernou zbraň a dodržoval své závazky vůči mezinárodnímu společenství“.