Kandidáti na post šéfa britských konzervativců. Zleva: Mat Hancock, Boris Johnson, Andrea Leadsomová

Kandidáti na post šéfa britských konzervativců. Zleva: Mat Hancock, Boris Johnson, Andrea Leadsomová Zdroj: ČTK

Boris Johnson a ti druzí. Kdo chce nahradit Theresu Mayovou v čele britských konzervativců?

Britská premiérka Theresa Mayová pod tlakem vlastní strany oznámila rezignaci na post šéfky Konzervativní strany. Peloton jejích možných nástupců podle průzkumů výrazně vede někdejší ministr zahraničí Boris Johnson. Další kandidáti zaostávají. Projděte si jejich profily.

Michael Gove (51 let)

- Ministr životního prostředí od června 2017, patřil k vůdcům kampaně za odchod Británie z EU, jako jeden z hlavních důvodů uváděl nekontrolovanou imigraci.

- Po předložení návrhu brexitové dohody podle britských médií odmítl nabídku, aby po Dominicu Raabovi převzal agendu odchodu z EU, což bylo vnímáno jako signál nesouhlasu s dohodou, sám ale uvedl, že ve vládě bude pokračovat a že Mayové důvěřuje.

- Narodil se 26. srpna 1967 v Edinburghu, vyrůstal v Aberdeenu. Na jedné z kolejí Oxfordu vystudoval angličtinu a poté působil jako novinář. V roce 2005 jej zvolili do parlamentu a o dva roky později se stal členem stínové vlády, v letech 2010 až 2014 byl ministrem školství a svými reformami se v kabinetu zviditelnil. Je ženatý a má dvě děti.

Matt Hancock (40 let)

- Ministr zdravotnictví od loňského července, vzděláním ekonom, pracoval v centrální bance Bank of England, v roce 2016 byl pro setrvání Británie v EU. Poprvé jej zvolili do parlamentu v roce 2010, a potom zastával několik ministerských pozic.

- Na téma brexitu Hancock uvedl, že politici musí být upřímní ohledně kompromisů, jejichž cílem je dohodu prosadit v dolní komoře parlamentu. Stanici BBC řekl, že odchod bez dohody parlament nikdy neschválí. Pokusil by se znovu projednat smlouvu s EU, ale hlavně by se soustředil na to, aby smlouva prošla parlamentem.

- Narodil se 2. října 1978 v Chesteru. Je ženatý a má tři děti.

Jeremy Hunt (52 let)

- Ministr zahraničí od července 2018, v minulosti zastával posty ministra kultury a sportu (2010 až 2012) a zdravotnictví (2012 až 2018).

- V roce 2016 byl pro setrvání Británie v unii, ale po referendu se přidal k brexitovému křídlu. Brexitová dohoda je podle něj dobrým východiskem pro to, aby Británie dostala při odchodu z EU všechno, co chce, ale předpovídal její nesnadné schvalování.

- Narodil se 1. listopadu 1966 v Londýně. Je ženatý, má tři děti.

Sajid Javid (49)

- Bývalý bankéř a syn pákistánského řidiče autobusu je od dubna letošního roku ministrem vnitra. V letech 2016 až 2018 byl šéfem resortu pro místní samosprávu, jako náměstek dříve pracoval na ministerstvu financí i školství.

- Javid před referendem podporoval setrvání Británie v EU, poté se však jasně vyslovil, že k mírnějším variantám brexitu je skeptický.

- Narodil se 5. prosince 1969 v Rochdale. Je ženatý, má čtyři děti.

Boris Johnson (54)

- Bývalý ministr zahraničí, favorit na pozici nového vůdce. Je velmi populární mezi konzervativci, podle průzkumů by pro něj hlasovalo až 39 procent z nich. Podporu mu vyjádřil i americký prezident Donald Trump, který právě navštívil Velkou Británii.

- Kampaň za nástupnictví Johnson zahájil v pondělí 3. června a Slíbil přitom, že Británie opustí Evropskou unii 31. října, jak se v dubnu dohodly Londýn s Bruselem, a to "s dohodou, nebo bez ní".

- Koncem května bylo oznámeno, že se Johnson bude muset dostavit na předběžné soudní stání kvůli kontroverznímu slibu z kampaně za brexit. Čelí obvinění ze zneužití pravomoci veřejného činitele kvůli tvrzení o tom, že Británie posílá unii 350 milionů liber týdně.

- Od července 2016 byl Johnson ministrem zahraničí ve vládě Theresy Mayové, z funkce odstoupil loni v červenci na protest proti tomu, jak Mayová vedla jednání o vystoupení Británie z EU. Nesouhlasil s takzvaným plánem z Chequers, ve kterém Mayová stanovila zachování více obchodních vazeb na EU a především volný pohyb zboží.

- V letech 2008 až 2016 byl starostou Londýna a v roce 2016 patřil k hlavním tvářím kampaně za vystoupení Británie z Evropské unie. Je zastáncem takzvaného "tvrdého" brexitu, tedy úplné odluky od unijních struktur.

- Narodil se 19. června 1964 v New Yorku. Je podruhé ženatý, má pět děti. Kariéru zahájil jako novinář, ze zpravodaje londýnských Timesů a deníku The Daily Telegraph se vypracoval na šéfredaktora konzervativního magazínu The Spectator.

Andrea Leadsomová (56 let)

- Za britský kabinet vytvářela agendu dolní komory parlamentu, letos 22. května z funkce odešla na protest proti novému plánu Mayové na realizaci brexitu.

- Byla ministryní životního prostředí od července 2016 do června 2017, předtím pracovala jako náměstkyně ministra energetiky a klimatických změn. Poslankyní je od roku 2010.

- Narodila se 13. května 1963, na univerzitě ve Warwicku vystudovala politické vědy a před vstupem do politiky pracovala v bankovnictví, například v bance Barclays. Je vdaná a má tři děti.

Dominic Raab (45 let) 

- Bývalý ministr pro brexit od července do listopadu 2018, v minulosti byl státním tajemníkem pro lidská práva na ministerstvu spravedlnosti či šéfem administrativy tehdejšího stínového ministra vnitra Davise. Je hlavním oponentem Johnsona v brexitovém křídle strany.

- Na ministerskou pozici rezignoval proto, že nesouhlasil s předběžným textem dohody o brexitu, kterou vláda Mayové vyjednala v Bruselu. Raab také řekl BBC, že Brusel při vyjednávání Británii vydíral, a vyjádřil pochybnosti o schválení dohody britským parlamentem.

- Narodil se 25. února 1974 v hrabství Buckinghamshire. Je ženatý, má dvě děti.