Potomci vietnamských přistěhovalců první generace.

Potomci vietnamských přistěhovalců první generace. Zdroj: Nguyen Phuong Thao

Vietnamci mohou v ČR opět žádat o dlouhodobý pobyt kvůli zaměstnání, stop-stav kvůli přetížení už neplatí

Občané Vietnamu mohou od čtvrtku 6. června znovu žádat o povolení k dlouhodobému pobytu v Česku za účelem zaměstnání. Česko příjem žádostí o vydání zaměstnaneckých karet zastavilo loni v polovině července mimo jiné kvůli kapacitnímu přetížení. Podle Nejvyššího správního soudu však vládě nepříslušelo o záležitosti upravené zákonem rozhodnout usnesením.

„V návaznosti na citovaný rozsudek Nejvyššího správního soudu bude náběr žádostí o povolení k pobytu za zaměstnaneckých karet obnoven s povinným předchozím objednáním prostřednictvím e-mailu,“ uvedlo ministerstvo na svém webu. Ve čtvrtek ve 14:00 vietnamského času, tedy v 9:00 středoevropského, bude spuštěno objednávání na 200 míst, která budou k dispozici v srpnu. V červnu a červenci úřad zpracuje žádosti, které dostal již dříve.

Důvodem pro loňské pozastavení příjmu žádostí byl podle tehdejšího šéfa diplomacie Jana Hamáčka (ČSSD) dlouhodobě vysoký počet těchto žádostí na českém zastupitelském úřadu v Hanoji a jeho kapacitní přetížení a zároveň rizika, která mimo jiné projednala Bezpečnostní rada státu. Za prioritu tehdy Hamáček označil příjem žádostí o pobyt za účelem spojování rodin.

O bezpečnostních rizicích v souvislosti s vízy pro Vietnamce mluvil před rokem ve Sněmovně bývalý ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD). Uvedl tehdy, že ve Vietnamu je špatná situace s vydáváním víz do Česka a že se věcí zabývala i Bezpečnostní rada státu. Z Vietnamu se podle něj stalo bezpečnostní riziko prvního řádu. Vietnamská ambasáda se proti Zaorálkovým slovům ohradila, ministerstvo zahraničí pak ujistilo vietnamské diplomaty, že Zaorálkova slova neodrážejí oficiální pozici Česka.