V Budapešti se potopila výletní loď s turisty. Na palubě byly i děti.

V Budapešti se potopila výletní loď s turisty. Na palubě byly i děti. Zdroj: čtk, reuters

V Budapešti se potopila výletní loď s turisty. Na palubě byly i děti.
V Budapešti se potopila vyhlídková loď s turisty. Zemřelo nejméně 7 lidí, dalších 19 se pohřešuje.
V Budapešti se potopila výletní loď s turisty. Na palubě byly i děti.
V Budapešti se potopila loď s desítkami cestujících. První zprávy hovořily o 3 obětech.
V Budapešti se potopila loď s desítkami cestujících. První zprávy hovořily o 3 obětech.
29
Fotogalerie

V centru Budapešti se potopila turistická loď. Potvrzeno zatím bylo sedm mrtvých, 19 lidí se pohřešuje

Nejméně sedm lidí přišlo o život poté, co se ve středu na Dunaji v centru Budapešti po střetu s dalším plavidlem potopila loď s jihokorejskými turisty. Loď s názvem Mořská panna (Hableány) se potopila nedaleko budovy maďarského parlamentu po srážce s jinou lodí ve středu kolem desáté večer středoevropského letního času. Na palubě v tu chvíli podle jihokorejského ministerstva zahraničí bylo 33 jihokorejských turistů a dva členové posádky. Nehodu podle Soulu nepřežilo sedm Jihokorejců. Dalších sedm lidí bylo zachráněno, jsou podchlazení ale ve stabilizovaném stavu. Devatenáct lidí se stále pohřešuje.

Pátrání za pomoci lodí, potápěčů a silných reflektorů k prosvícení vodní hladiny na místě pokračuje. Podle agentury Reuters je ale proud v Dunaji po aktuálních deštích velmi silný a teplota vody dosahuje pouhých 15 stupňů Celsia. Server index.hu tvrdí, že několik lidí záchranáři z řeky vytáhli až u Petöfiho mostu, který je od budovy parlamentu vzdálen zhruba tři kilometry. Jihokorejská vláda oznámila, že do Maďarska vyšle posily, aby pomohly s pátráním. Šance, že se najdou přeživší, se ale podle záchranářů zmenšují.

Novináři na místě uvedli, že na palubě byly zřejmě i děti. Jihokorejci do Maďarska přijeli z Mnichova, ve většině případů šlo o příbuzné, napsala agentura AP s odvoláním na sdělení jihokorejské cestovní kanceláře, která turistům cestu zprostředkovala.

Loď Mořská panna je na webových stránkách provozovatele, společnosti Panoráma Deck, popsána jako „nejmenší loď z flotily“, která se hodí na různé vyhlídkové jízdy, společenské akce či rodinné oslavy. Maximální kapacita lodi je 60 osob.