Julian Assange

Julian Assange Zdroj: ČTK

Julian Assange
Julian Assange
Ekvádor zadržel Švéda, který je prý spolupracovníkem Assange
Ekvádor zadržel Švéda, který je prý spolupracovníkem Assange
Ekvádor zadržel Švéda, který je prý spolupracovníkem Assange
6
Fotogalerie

Švédsko oznámilo, že bude znovu stíhat Juliana Assange za znásilnění

Švédsko znovu otevře předběžné vyšetřování zakladatele serveru WikiLeaks Juliana Assange, který v zemi čelí obvinění ze znásilnění. Oznámil to dnes ve Stockholmu Assangeův právník, jehož slova následně potvrdila prokurátorka Eva-Marie Perssonová. Švédské úřady případ předloni odložily, protože neměly přístup k Assangeovi, pobývajícímu tehdy na ekvádorské ambasádě v Londýně.

Trestní stíhání zakladatele WikiLeaks získalo znovu na aktuálnosti, když 11. dubna Ekvádor zrušil své rozhodnutí o poskytnutí azylu a pozval britskou policii na svou ambasádu v Londýně, kde se Assange ukrýval od roku 2012. Nyní je sedmačtyřicetiletý Australan v britském vězení, kde si odpykává 50týdenní trest kvůli porušení podmínek kauce, na niž ho v roce 2012 londýnský soud propustil z vazby během řízení o vydání ke stíhání do Švédska.

Švédská prokuratura dnes uvedla, že okolnosti případu nyní umožňují opět žádat o vydání zakladatele WikiLeaks z Británie do Švédska. O vydání Assange mají ale zájem také Spojené státy, kde je stíhán v souvislosti se zveřejněním utajovaných informací na serveru WikiLeaks a kde mu hrozí několikaleté vězení.

Britské úřady rozhodnou, která ze žádostí o vydání - švédská nebo americká - má přednost, uvedla švédská prokuratura. Assange od počátku obvinění ze znásilnění popírá; podle něj jde o pouhou zástěrku, aby mohl být poté předán americkým úřadům.

Projekt WikiLeaks vznikl v roce 2006 a od začátku se zaměřoval na zveřejňování tajných vládních dokumentů. Rozruch způsobil v roce 2010, kdy zpřístupnil tajné americké dokumenty o válce v Iráku či v Afghánistánu.

"Znovuotevření švédského vyšetřování v případu údajného znásilnění dá Julianu Assangeovi šanci očistit své jméno," podotkl v reakci na postup švédských úřadů server WikiLeaks.