Marian Kotleba

Marian Kotleba Zdroj: Jozef Jakubčo/SME/Profimedia

Dosluhující slovenský prezident Andrej Kiska v dnešním pořadu Otázky Václava Moravce České televize uvedl, že nejsilnější vládní strana Směr-sociální demokracie je podle něj připravena vládnout s podporou krajně pravicové strany Kotleba-Lidová strana Naše Slovensko Mariana Kotleby (na fotce)
Marián Kotleba přijel podpořil do Dubí české extremisty
Předseda LSNS Marian Kotleba.
Kontroverzní vůdce slovenské ultrapravice Marian Kotleba končí v pozici slovenského župana.
Marian Kotleba
5
Fotogalerie

Slovenský nejvyšší soud odmítl návrh na rozpuštění strany Mariana Kotleby

Slovenský nejvyšší soud dnes zamítl návrh generálního prokurátora, aby byla rozpuštěna opoziční krajně pravicová strana Kotleba-Lidová strana Naše Slovensko (LSNS) Mariana Kotleby. Proti verdiktu se nelze odvolat. Prokuratura označila tuto stranu za extremistickou.

LSNS otevřeně vystupuje proti početné menšině Romů, které označuje za parazity. Prosazuje také vystoupení Slovenska z Evropské unie a z NATO a hlásí se k válečnému slovenského státu, který byl spjat s nacistickým Německem.

Strana se postarala o největší překvapení parlamentních voleb v roce 2016, když získala osm procent hlasů a ve 150členné sněmovně obsadila 14 křesel. Podle posledních průzkumů veřejného mínění dosáhla popularita LSNS dvouciferných hodnot.

Od vzniku Slovenska v roce 1993 slovenské soudy dosud nezrušily žádnou parlamentní stranu. Ještě před 13 lety nejvyšší soud ale rozpustil jinou Kotlebovu stranu, a to Slovenskou pospolitost - Národní stranu, která neměla zastoupení ve sněmovně.