Zemětřesení na Filipínách má již 16 obětí na lidských životech

Zemětřesení na Filipínách má již 16 obětí na lidských životech Zdroj: ČTK

Ze sutin jsou dál slyšet hlasy. Filipíny postihlo další zemětřesení, roste počet obětí předchozích otřesů

Souostroví Filipíny dnes zasáhlo další zemětřesení. Podle americké geologické služby mělo intenzitu 6,4 stupně; místní seizmologický ústav jeho sílu stanovil na 6,5 stupně. Pondělní otřesy si na severu Filipín vyžádaly podle dnes aktualizované bilance nejméně 16 mrtvých. Dalších 14 lidí se pohřešuje a 81 jich utrpělo zranění, napsala agentura AP.

Podle USGS se dnes země zachvěla na ostrově Samar ve střední části Filipín. Epicentrum otřesů bylo 13 kilometrů východně od města Tutubigan, ohnisko zemětřesení se nacházelo v hloubce 70 kilometrů. Podle agentury Reuters zatím nejsou informace o případných obětech nebo materiálních škodách. V oblasti byly preventivně uzavřeny školy a úřady.

Záchranáři nadále pátrají po možných přeživších a obětech pondělních otřesů v sutinách supermarketu v nejhůře postiženém městě Porac v provincii Pampanga na severofilipínském ostrově Luzon. Dnes ráno se záchranným týmům podařilo vytáhnout z trosek dva živé lidi, napsala agentura Reuters. Ze sutin jsou prý dál slyšet hlasy.

Zemětřesení o síle 6,1 stupně v pondělí v provincii Pampanga poničilo několik budov, místní letiště, silnice, mosty a kostely. Většina pohřešovaných je podle úřadů pod troskami zřícené čtyřpatrové budovy, v níž se nacházel supermarket.

Souostroví Filipíny leží v takzvaném ohnivém kruhu. Setkávají se tam tektonické desky, zemětřesení jsou tam proto častá.