Šéf Národní galerie Jiří Fajt vlevo, premiér Andrej Babiš vpravo.

Šéf Národní galerie Jiří Fajt vlevo, premiér Andrej Babiš vpravo. Zdroj: Facebook A. Babiše

Ministr kultury Staněk odvolal šéfa Národní galerie Fajta a podal na něj dvě trestní oznámení

Ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD) odvolal ředitele Národní galerie Praha Jiřího Fajta a ředitele Muzea umění Olomouc Michala Soukupa po kontrolách v jimi vedených institucích. Na Fajta podal dvě trestní oznámení, třetí se připravuje, na koho bude podáno, ministr dnes novinářům odmítl říci. Trestní oznámení na Fajta Staněk podal kvůli autorské smlouvě na 1,2 milionu korun či kvůli dlouhodobým nájemním smlouvám uzavíraným Národní galerií.

Vedením Národní galerie pověřil krizového manažera Ivana Morávka, který dříve působil jako ekonomický náměstek v Národní knihovně, vedením olomouckého muzea dosavadního zástupce ředitele Ondřeje Zatloukala. Ministr řekl, že Morávka vybral ze spektra potenciálně možných lidí, kteří by byli i časově schopni nastoupit doNárodní galerie Praha (NGP) a připravit její konsolidaci. Zatloukal má podle něj jako statutární zástupce muzea s institucí zkušenosti. Oba pověření ředitelé mají podle Staňka zaručit kontinuitu výstavních plánů, stejně jako přípravu dvou „klíčových projektů“ – těmi jsou podle ministra v případě NGP spolupráce s francouzským Centre Pompidou a v Olomouci příprava Středoevropského fóra. Na místa ředitelů vypíše ministerstvo v nejbližší době výběrová řízení.

Národní galerie dlouhodobě ve ztrátě

Autorská smlouva, která je předmětem trestního oznámení ministra na exředitele NGP podle Staňka nemusí být zveřejněna v registru smluv. Je na částku 1,2 milionu korun, které byly podle Staňka určeny Fajtovi a týkají se šesti výstavních projektů. Uzavřena byla 20. prosince 2018, vyplacena byla 27. prosince 2018 a uzavřena byla s dodatkem, že nabývá účinnosti zpětně od září 2018, uvedl ministr. Doplnil, že smlouvu podepsala kancléřka NGP, tedy Fajtova podřízená.

V obou případech Staněk ředitele odvolal na základě právního rozboru aktuálního výsledku kontrol, které se v obou institucích uskutečnily. „Oba ředitelé na základě výsledků šetření ztratili mou důvěru v to, že jsou schopni hospodárně a s odpovědností dobrého hospodáře vést tak významné instituce s tak obrovským rozpočtem. Už loni ministerstvo kultury muselo dofinancovávat hospodaření NGP více než 15 miliony korun, podobně by to vypadalo, jak se ukazuje v letošním roce,“ řekl Staněk.

V případě olomouckého muzea Staněk dnes zmínil přípravu stavby Středoevropského fóra Olomouc (SEFO). Ředitel odboru interního auditu a kontroly ministerstva kultury Miroslav Leixner dnes uvedl, že jedna kontrola v muzeu byla v roce 2017 a druhá letos, která se týkala dokumentů k SEFO. "Prověřovaly se i nákupy pozemků pro SEFO od 2007 do 2013, poslední se dostal do vlastnictví muzea až v roce 2013, přestože už byly v minulosti podávány žádosti o evropské dotace, tedy muzeum nemělo pozemky, na kterých se mělo stavět," řekl Staněk. Ve zmíněných letech se navíc podle něj pozemky nekupovaly za tehdy běžnou cenu, ale dostávaly výjimku, aby mohly být zakoupeny dráž.

Fajt považuje své odvolání za politický krok, důvody uváděné ministrem jsou podle něj zástupné. Uzavírat autorské smlouvy mu zákon umožňuje, řekl.

Exministr kultury Herman (KDU-ČSL) vidí za odvoláním ředitele NGP Fajta Hrad.Uvedl, že před pěti lety ho prezident žádal, aby Fajta nejmenoval.