Umělé oplodnění

Umělé oplodnění Zdroj: archiv Blesku

Léčil neplodnost mužů vlastním spermatem. Exředitel spermobanky je biologickým otcem 49 dětí

Zesnulý nizozemský lékař Jan Karbaat, někdejší ředitel kliniky zabývající se léčbou neplodnosti a šéf spermobanky, se stal hlavní figurou skandálu týkajícího se umělých oplodnění. V pátek 12. dubna testy DNA potvrdily podezření, že Karbaat používal při umělém oplodnění na místo spermatu dárců své vlastní. Je tak biologickým otcem nejméně 49 dětí.

Jan Karbaat dlouhá léta šéfoval klinice zaměřené na léčbu neplodnosti v nizozemském Barendrechtu. Už za svého života byl poměrně kontroverzní. Krom toho, že jeho klinika byla v roce 2009 pro značné administrativní nesrovnalosti uzavřena, jej už tehdy některé pacientky podezřívaly z toho, že při mimotělním oplodnění použil své vlastní sperma. Některé děti měly být doktorovi až nápadně fyzicky podobné.

Případem se už delší dobu zabývala organizace Defence of Children. Zájem veřejnosti nicméně vzbudil až po tom, co proběhl letos v únoru kvůli umožnění testů DNA v Nizozemsku soud. Rodina lékaře Karbaata, který zemřel v roce 2017, s provedením testů totiž nesouhlasila. Zásadně proti byla hlavně jeho manželka.

Povolení k testům soud prvně vydal už v roce 2017, krátce po Karbaatově smrti, ale testování se pozdrželo právě kvůli nesouhlasu rodiny zesnulého, která odmítala vydat vzorek jeho DNA. Argumentovali právem na ochranu soukromí. Justice ale nakonec upřednostnila právo postižených rodin.

Nemám pocit, že by matku podvedl

Počet Karbaatových biologických potomků je ve skutečnosti pravděpodobně ještě vyšší. Sám lékař se těsně před svou smrtí měl údajně doznat k tomu, že dětí ze zkumavky zplodil kolem 60. Dlouhá léta falzifikoval údaje o dárcích a jejich vzhledu (několik matek, které měly mít modrookého dárce, se divilo tomu, že porodily tmavooké dítě) a porušil také pravidlo, kdy jeden muž může být otcem pouze 6 dětí ze zkumavky.

„Nyní po letech nejistoty mohou rodiny uzavřít tuto kapitolu a srovnat se s novou skutečností – že jsou jedním z mnoha Karbaatových potomků,“ dodala k případu Iara de Witte z organizace Defence for Children. Ne všechny Karbaatovy „děti“ však vůči němu cítí zášť. „Nezlobím se na něj, nemám pocit, že by mou matku podvedl. Skutečně chtěla dítě a s mým otcem to nešlo,“ řekl jeden z lékařových potomků.