Tajemník SPD Jaroslav Staník s policií

Tajemník SPD Jaroslav Staník s policií Zdroj: ČTK

Ke střílení vede tajemník SPD i děti ve své rodině. "Ve stáří jako když najdeš," napsal k fotkám, kde učí střílet malého chlapce. Fotkami se chlubí na svém veřejném facebookovém účtu.
Ke střílení vede tajemník SPD i děti ve své rodině. "Ve stáří jako když najdeš," napsal k fotkám, kde učí střílet malého chlapce. Fotkami se chlubí na svém veřejném facebookovém účtu.
Tajemník SPD Jaroslav Staník
Tajemník SPD Jaroslav Staník
Tajemník SPD Jaroslav Staník
6
Fotogalerie

Tajemník Okamurovy SPD dostal podmínku za řeči o „střílení buzerantů a leseb po narození“

Obvodní soud pro Prahu 1 uložil bývalému tajemníkovi SPD Jaroslavu Staníkovi roční podmíněný trest kvůli výrokům, které pronesl ve sněmovní restauraci na adresu homosexuálů, Romů a Židů. Muž má také zaplatit 70.000 korun. Podle soudkyně Heleny Králové se dopustil trestných činů podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod a popírání, zpochybňování, schvalování a ospravedlňování genocidia. Rozhodnutí není pravomocné, obě strany si ponechaly lhůtu na odvolání.

Bývalý tajemník SPD podle obžaloby 24. října 2017 ve Sněmovně například uvedl, že "buzeranti a lesby jsou nemoc, a měli by se střílet již po narození". Prohlásil údajně také, že by se homosexuálové, Romové a Židé měli posílat do plynu. Staník jakékoli trestné jednání odmítá. Podle svých slov zapíjel večer ve sněmovní restauraci volební úspěch své strany. Bavil se s ostatními politiky také o menšinách, ale nehaněl je.

Motivem celého stíhání je podle Staníka poškodit hnutí SPD, jeho i předsedu hnutí Tomia Okamuru. Po skončení jednání novinářům řekl, že ho rozsudek nepřekvapil. Dále se nechtěl vyjadřovat. V závěrečné řeči napadal zejména státní zástupkyni a režim v České republice.

Prokazaná vina

"Soud má za to, že vina obžalovaného byla prokázána," pronesla soudkyně. Staníka podle ní usvědčily zejména výpovědi někdejších poslanců Martina Lanka a Marka Černocha (oba Úsvit). Králová plně vyhověla návrhu obžaloby na mužovo potrestání. Roční podmíněný trest s dvouletým odkladem a peněžitý trest dostal Staník také proto, že výroky pronesl, když byl ve funkci tajemníka hnutí. "Je na něj upřena větší pozornost než na jiné lidi," uvedla soudkyně. Dodala, že svoboda projevu nemůže být bezbřehá.

Staník byl tajemníkem SPD a asistentem poslance Jaroslava Holíka. V asistentské funkci na přelomu listopadu a prosince 2017 skončil, protože byl podle Holíka příliš vytížen jako tajemník. Předseda SPD Okamura následně uvedl, že Staník už není členem ani tajemníkem hnutí.