Útočník střílel v tramvaji v nizozemském Utrechtu. Zranil několik lidí a uprchl

Útočník střílel v tramvaji v nizozemském Utrechtu. Zranil několik lidí a uprchl Zdroj: Twitter

Útok v Utrechtu: Pachatel střílel v tramvaji, pak uprchl. Nejméně jeden člověk zemřel, další jsou zranění

Nejméně jednoho mrtvého a neupřesněný počet zraněných si v pondělí vyžádala střelba v tramvaji v nizozemském městě Utrecht. Policie jako motiv nevyloučila terorismus a po střelci pátrá. Stejnojmenná provincie Utrecht zvýšila na nejvyšší stupeň varování před možným teroristickým útokem, zpřísněná bezpečnostní opatření ale platí na řadě míst v celém Nizozemsku. V pohotovosti je i armáda. Premiér Mark Rutte incident označil za znepokojivý, situaci se již věnuje krizový protiteroristický štáb.

"Možný teroristický motiv je součástí vyšetřování," napsala policie na twitteru. Nizozemský protiteroristický štáb podle informací veřejnoprávní stanice NOS vychází z toho, že střelba v Utrechtu zřejmě byla teroristickým činem.

Policie o jednom mrtvém informovala poté, co tuto zprávu přinesla nizozemská média. Portál Hart van Nederland zveřejnil na webu snímek, na kterém před tramvají leží tělo zakryté bílou plachtou.

Počet a ani stav zraněných ale znám není. Policie pouze sdělila, že na místo byly povolány záchranářské helikoptéry. Oblast incidentu je uzavřená.

Utrecht uzavřel školy

Policie ve městě Utrecht vyzvala školy, aby své budovy a areály uzamkly. V celé provincii pak platí nejvyšší varování před teroristickým útokem. Zpřísněná opatření ale byla zavedena i v jiných částech Nizozemska, především na letištích a v klíčových místech veřejné infrastruktury.

Informace o střelci nejsou dostupné. Server NU.nl citoval svědka, který vypověděl, že útočník kolem sebe divoce střílel. Portál AD s ohledem na výpovědi dalších svědků nevyloučil, že střelců bylo více.

Rutte řekl, že je situací v Utrechtu hluboce znepokojen. Dodal, že kvůli incidentu svolal krizové zasedání vlády.