Alternativa pro Německo: Naší řečí je němčina - ilustrační snímek

Alternativa pro Německo: Naší řečí je němčina - ilustrační snímek Zdroj: ČTK

Německá kontrarozvědka hledá příznivce opoziční AfD ve vlastních řadách. Chystají se čistky?

Základem právního státu dodnes bylo, že i kontroverzní politická strana neporušující zákony, a tedy legálně působící, má mít stejná práva jako ostatní politické strany. Mít sympatie či kontakty s členy takové strany není primárně důvodem k perzekuci. V dnešním Německu již ovšem dochází k situacím, které připomínají přípravy na politické čistky v bezpečnostním aparátu.

Na veřejnost totiž unikl interní dopis, v němž se vyzývají pracovníci německé kontrarozvědky (Bundesamt für Verfassungsschutz – Spolkový úřad pro ochranu ústavy) k přiznání kontaktu s AfD, aby se nedostali do „konfliktu zájmu“.

Vedení německé kontrarozvědky (zatím) chce pouze znát ty členy, kteří mají kontakty s AfD, ale nikde není řečeno, že případný seznam přiznaných pracovníků nebude v budoucnu zneužit k jejich perzekuci. Kauza dnes již bývalého šéfa německé kontrarozvědky Hanse-Georga Maassena ukazuje na sílící tlak ohledně „odstranění“ pracovníků státní správy kritických k politice socialistů a multikulturalistů.

Kancléřčin člověk

Naopak do vedoucích pozic německých bezpečnostních složek jsou dosazovány osoby z pohledu socialistů politicky spolehlivé. Například po odstranění Hanse-Georga Maassena byl do vedení německé kontrarozvědky dosazen na pozici viceprezidenta služby německý bezpečnostní expert tureckého původu Sinan Selen, který je znám svou politickou spolehlivostí vůči režimu Angely Merkelové a systému tzv. velké koalice Křesťansko-demokratická unie a bavorské Křesťansko-sociální unie (CDU/CSU) se Sociálnědemokratickou stranou Německa (SPD).

Co přesně vedení německé kontrarozvědky pátráním po sympatizantech se stranou AfD zamýšlí a jestli podobně pátrá po sympatizantech třeba se sympatizanty s levicí, není známo, protože na přímý dotaz bulvárního německého deníků Bild se vedení kontrarozvědky odmítlo vyjádřit.