Církevní restituce hýbou českou politickou scénou.

Církevní restituce hýbou českou politickou scénou. Zdroj: Profimedia.cz

Senát se chystá odsoudit zákon o zdanění náhrad církvím

Senát dnes zřejmě při projednávání návrhu KSČM na zdanění finančních náhrad církvím přijme usnesení, kterým tuto předlohu odsoudí. S návrhem usnesení přišly tři nejsilnější senátní kluby, tedy ODS, STAN a KDU-ČSL a nezávislých. Senát by měl mimo jiné konstatovat, že schválení tohoto zákona představuje porušení základních principů právního státu. Představitelé klubů o tom informovali na tiskové konferenci před dnešní schůzí Senátu. Senátní výbory doporučily Senátu návrh na zdanění náhrad zamítnout.

Senát podle návrhu usnesení považuje schvalování takových návrhů zákona za neslučitelné s tvorbou demokratického právního řádu a řádnou péči o zachovávání právního státu. Předseda senátorského klubu KDU-ČSL Petr Šilar zopakoval, že pokud Sněmovna přehlasuje Senát a změnu zákona stvrdí, jeho strana je připravena podat návrh na zrušení předlohy k Ústavnímu soudu.

Podle předsedy klubu ODS Miloše Vystrčila toto senátní stanovisko potvrdí, že Senát je ochránce právního státu a základních principů, které by měly v demokratické společnosti platit. Přijetím zákona by stát porušil své slovo a tím by dal najevo, že není možné se na stát spolehnout, míní Vystrčil.

ANO není v Senátu jednotné

Důvodem pro vznik návrhu usnesení bylo podle předsedy klubu STAN Petra Holečka to, že zákon je závažný a ovlivnil by český právní řád. "Protiústavnost spatřuji hlavně a dominantně v tom, že (návrh) narušuje právo legitimního očekávání těch, kteří mají peníze přijímat na základě uzavřených smluv," řekl Zdeněk Hraba (nestraník za STAN). Dalším důvodem podle něj je i to, že zákon zasahuje do uzavřených smluv.

Předsedkyně senátorského klubu ANO Zdeňka Hamousová řekla, že její klub nemá jednotné, ale většinové stanovisko. Toto většinové stanovisko je podle ní takové, že klub ANO nepodpoří zamítnutí předlohy. Klub ANO se podle jejích slov na základě prokazatelných skutečností domnívá, že by náhrady měly podléhat zdanění. Očekává však, že záležitost skončí u Ústavního soudu.

Zdanění náhrad prosadila ve Sněmovně KSČM s pomocí SPD a vládních ANO a ČSSD. V Senátu jsou ale vládní frakce v menšině, přičemž komunisté ani hnutí Tomia Okamury v horní komoře zastoupení nemají. Zastánci zdanění argumentují zejména údajným nadhodnocením finančních náhrad daných zákonem o majetkovém vyrovnání mezi státem a církvemi.