Ilustrační snímek.

Ilustrační snímek. Zdroj: Profimedia.cz

Tvrdý brexit by tvrdě zasáhl české HDP i tuzemské exportéry

Tvrdý brexit by tuzemskou ekonomiku výrazně zpomalil. Českou republiku by čekal nižší růst HDP, velmi znatelně by pak na tvrdý brexit doplatili čeští exportéři. Pokud by Velká Británie odešla z Evropské unie bez dohody, tuzemští exportéři by jen letos přišli o třicet miliard korun. Nejvíc by přitom na ekonomiku nedolehl pokles vývozu na ostrovy, ale oslabení hospodářství celé eurozóny.

Podle nově zveřejněné prognózy ministerstva financí, která poprvé podrobně analyzuje i scénář tvrdého brexitu, by odchod Velké Británie z Evropské unie bez dohody letos znamenal snížení růstu HDP o šest až osm desetin procentního bodu. Pokud by Velké Británie odešla z unie s dohodou, tuzemská ekonomika by letos rostla o 2,5 procenta. Při tvrdém brexitu by zvýšila svůj objem jen o 1,7 až 1,9 procenta, odhaduje rezort.

Odchod Velké Británie bez jakékoliv dohody by znamenal, že by se Spojené království z pohledu EU stalo takzvanou třetí zemí. Tím by velmi pravděpodobně došlo k zavedení cel a dalších netarifních překážek ve vzájemném obchodě.

Více si dočtete na webu E15.cz >>>