Spojené státy mrznou,v některých oblastech klesne teplota až k -50 stupňům

Spojené státy mrznou,v některých oblastech klesne teplota až k -50 stupňům Zdroj: reprofoto/twitter

Mrazy jsou nejsilnější za celou generaci.
Lidé mohou utrpět omrzliny už během několika minut.
USA a Kanadu svírají mrazy, zamrzly i Niagarské vodopády.
Krizový stav byl vyhlášen v několika amerických státech.
Možná je už zima i sněhulákům.
11
Fotogalerie

Spojené státy trápí třeskuté mrazy, rtuť teploměru se přiblíží až k minus padesáti stupňům

Extrémní mrazivé počasí, které v těchto dnech sužuje USA, si vyžádalo už několik obětí. Státy Wisconsin, Michigan a Illinois na americkém středozápadě vyhlásily stav nouze. Podobně i jižní státy Alabama a Mississippi. V oblasti Velkých jezer se mráz může přiblížit k minus padesáti stupňům.

V Severní Dakotě klesla teplota v noci na dnešek na minus 32 stupňů Celsia. V Minneapolisu ve státě Minnesota naměřili již v úterý večer minus 29 stupňů Celsia, přičemž na některých místech v Minnesotě dosáhla pocitová teplota počítající s ochlazováním větrem minus 52 stupňů Celsia, napsala agentura AP. Stovky státních škol na středozápadě USA zrušily vyučování. Stejné opatření přijalo i několik velkých univerzit. Americká poštovní služba oznámila, že nebude v některých částech nejhůře postižených států kvůli třeskutým mrazům doručovat zásilky.

V Chicagu chladněji než v Antarktidě

Mrazivé počasí a sněhové bouře si vyžádaly rovněž zrušení více než 2000 letů, uvedla agentura Reuters.  Úřady v zasažené oblasti přijímají kvůli nebývalým mrazům výjimečná opatření, která mají ochránit bezdomovce a další zranitelné občany. V Chicagu, kde podle meteorologů citovaných severem BBC News bude tento týden chladněji než v Antarktidě, bylo pět autobusů městské hromadné dopravy přeměněno v pojízdné nouzové přístřešky. V některých z nich jsou k dispozici i zdravotníci.

Podle předpovědí počasí mají trvat extrémní teploty do čtvrtka, přičemž v oblasti Velkých jezer se rtuť teploměru může přiblížit k minus padesáti stupňům. Národní povětrnostní služba (NWS) upozornila, že v takové zimě hrozí člověku během pouhých deseti minut omrzliny.  Polární bouří je nejvíce ohroženo třímilionové Chicago a severní část státu Illinois. Varování vydal i sousední stát Iowa, kde do konce týdne očekávají teploty minus 43 až 48 stupňů Celsia.

S mimořádně chladným počasím a silným sněžením jsou na severu USA spojována nejméně čtyři úmrtí, včetně muže, kterého v oblasti Chicaga srazil sněžný pluh. Další obětí se stal muž z Milwaukee, který byl nalezen umrzlý v garáži, a mladý pár, který nepřežil srážku svého auta s jiným vozidlem na zasněžené silnici. Ve Wisconsinu poznamenalo extrémně chladné počasí dodávky piva.