Před kanceláří AfD v saském Döbelnu vybuchla nálož, (3.01.2019).

Před kanceláří AfD v saském Döbelnu vybuchla nálož, (3.01.2019). Zdroj: reprofoto/twitter

V Německu přituhuje. Před kanceláří opoziční strany AfD vybuchla nálož, poničila okolní budovy

Před kanceláří německé opoziční strany Alternativy pro Německo (AfD) v saském Döbelnu vybuchla ve čtvrtek večer nálož. Silná exploze nikoho nezranila, ale poničila kancelář, dvě okolní budovy i dvojici aut zaparkovaných v ulici. Policie už zadržela tři podezřelé.

Dosud neznámá látka ve městě, které leží nedaleko Drážďan, explodovala po sedmé hodině večerní. Policie následně okolí uzavřela a zahájila vyšetřování. Policisté zatím nechtějí sdělovat, jestli podezřívají někoho konkrétního prý z taktických důvodů. Připustili nicméně, že čin mohl být politicky motivovaný. Třem zatčeným Němcům je 29, 32 a 50 let.

Výbuch poškodil dveře stranické kanceláře, okno a v samotné kanceláři zapálila reklamní materiály. Hasiči požár však rychle uhasili.

Útok odsoudil saský vicepremiér Martin Dulig (SPD). "Násilí nepatří k prostředkům demokracie," napsal na twitteru s tím, že takový útok škodí demokracii. Neodpustil si ale poznámku, že takové násilí konkurenční straně pomůže.

Útoky proti AfD

Strana, kterou řada pozorovatelů označuje za pravicově populistickou až radikální, se navíc terčem útoku nestala poprvé. Například v polovině prosince někdo poškodil kancelář AfD v saském městě Borna. V září se zase terčem vandalismu stala kancelář člena Spolkového sněmu za tuto protiimigrační stranu v Chemnitzu.

Při většině podobných útoků v Sasku jde podle policie o trestné činy proti majetku. Zvláštnost útoku v Döbelnu spočívá v tom, že jeho strůjci museli počítat s tím, že při něm k újmě přijdou i lidé.