Severokorejský velvyslanec v Římě Čo Song-ki přeběhl, informoval list La Republica

Severokorejský velvyslanec v Římě Čo Song-ki přeběhl, informoval list La Republica Zdroj: reprofoto/twitter

Velvyslanec KLDR v Římě přeběhl a je pod ochranou „nejmenované západní země“. Skrývá se i s rodinou

Severokorejský zastupující velvyslanec v Římě v listopadu přeběhl a je pod ochranou i se svou rodinou v "nejmenované západní zemi", informoval dnes list La Repubblica. Italský deník původně s odvoláním na jihokorejský tisk napsal, že Čo Song-ki požádal o azyl v Itálii. Zdroje z italského ministerstva zahraničí posléze agentuře Reuters sdělily, že neexistuje záznam o tom, že by Čo v Itálii takový krok učinil. KLDR podle nich na sklonku minulého roku oznámila, že do Říma posílá nového vyslance.

Osmačtyřicetiletý Čo vykonával funkci zastupujícího velvyslance od října 2017 a mandát mu vypršel 20. listopadu loňského roku. Řím před jeho nástupem vypověděl na protest proti jadernému testu KLDR předchozího severokorejského ambasadora. Čo "je synem, nebo zetěm jednoho z nejvyšších funkcionářů severokorejského režimu", uvádí jihokorejský deník Čungang ilbo. Na velvyslanectví působil od roku 2015.

Jihokorejský zákonodárce Kim Min-ki, kterého o kauze informovala jihokorejská Národní zpravodajská služba, uvedl, že Čo zmizel poté, co se svou ženou na počátku listopadu opustil bez oznámení ambasádu.

Severokorejští diplomaté sloužící v zahraničí musí často nechat v KLDR nějaké členy rodiny, zpravidla děti, aby se předešlo jejich přeběhnutí. Čo nicméně v roce 2015 přijel do Říma s manželkou i dětmi, uvedl jihokorejský list Čungang ilbo. Deník také napsal, že Čo pochází z privilegované rodiny. Motiv jeho činu není známý.

Proč je Itálie pro KLDR důležitá

Poslední obdobný případ se udál v srpnu 2016, kdy zástupce velvyslance Severní Koreje v Británii Tche Jong-ho uprchl do Jižní Koreje i se svou rodinou. Svůj krok zdůvodnil tím, že chtěl svým třem dětem zajistit lepší budoucnost.

Velvyslanectví v Itálii patří mezi důležitá zastoupení Severní Koreje ve světě, protože v Římě sídlí Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO), připomněla agentura AFP. KLDR se často potýká s nedostatkem potravin.