Provoz na londýnském letišti Gatwick byl v noci na čtvrtek přerušen kvůli dronům

Provoz na londýnském letišti Gatwick byl v noci na čtvrtek přerušen kvůli dronům Zdroj: Wikimedia

Londýnské letiště ohrozily neznámé drony, letový provoz musel být přerušen

Správa londýnského letiště Gatwick v noci na dnešek uzavřela veškerý letový provoz, protože nad letištěm se objevily dva neznámé drony. Oznámila to agentura AP. Všechny lety byly zrušeny, což v období před vánočními svátky na druhém nejvyužívanějším letišti v Británii způsobilo vážné problémy.

Letadla mířící na přistání byla přesměrována na letiště v londýnském Heathrow, do Manchesteru, Birminghamu, případně i do Francie nebo Nizozemska. Cestující si stěžovali na nedostatek informací, správa letiště vyzvala pasažéry, aby sledovali dnešní plán odletů a příletů. Podle agentury Reuters se tyto změny zatím dotkly 20.000 lidí.

Ředitel provozu letiště Chris Woodroofe uvedl, že po člověku, kdo drony řídí, pátrá policie. "Ve vzduchu máme i vrtulník, ale policie nás odrazuje od toho, abychom se pokoušeli drony sestřelit," řekl. Varoval, že potrvá dalších 24 hodin, než se provoz letiště vrátí k normálu.

Gatwick, který leží asi 50 kilometrů jižně od Londýna, denně obslouží více než 100.000 cestujících. V posledních letech se několikrát objevily zprávy o tom, že neznámé drony jen těsně minuly přistávající dopravní letadla.