Protesty žlutých vest v Paříži (8.12.2018)

Protesty žlutých vest v Paříži (8.12.2018) Zdroj: Reuters

Protesty žlutých vest v Paříži (8.12.2018)
Protesty žlutých vest v Paříži (8.12.2018)
Protesty žlutých vest v Paříži (8.12.2018)
Protesty žlutých vest v Paříži (8.12.2018)
Protesty žlutých vest v Paříži (8.12.2018)
11
Fotogalerie

Ve Francii začala další vlna protestů, policie použila slzný plyn a zadržela témeř 500 lidí

Policie dnes v centru Paříže nedaleko bulváru Champs-Élysées použila slzný plyn proti některým účastníkům protestu spojovaného s hnutím takzvaných žlutých vest. Z ulic jsou hlášeny potyčky, nicméně většina protestujících se chová klidně. Příslušníci pořádkových sil zadrželi více než 480 lidí, informuje agentura AFP.

Podle policejní mluvčí bylo dopoledne u Champs-Élysées asi 1500 lidí, britská BBC uvádí až 5000 účastníků. Sešli se u Vítězného oblouku, který radikálové poničili při násilnostech z minulého víkendu. Pak se dav poklidně vydal po bulváru, na němž obvykle v období před Vánocemi panuje čilý nákupní ruch. Dnes však zůstaly zdejší obchody s luxusním zbožím zavřené, jejich majitelé ve strachu z rabování leckde zabednili výlohy.

Část z demonstrujících se dostala do úzké uličky poblíž náměstí Étoile, odkud je po chvíli policisté vytlačili slzným plynem zpět na Champs-Élysées. Někteří se prý snažili dostat k prezidentskému paláci.

Většina demonstrantů v Paříži je nyní na Champs- Elysées, kde policie blokuje přístup k Vítěznému oblouku - i za pomoci obrněných transportérů. Stejně tak bezpečnostní síly nedovolují žlutým vestám postupovat na druhou stranu bulváru - směrem k náměstí Concorde a prezidentskému paláci.

Policisté zadrželi ty, u nichž našli nebezpečné předměty jako kladiva, baseballové pálky nebo koule na pétanque. Agentura AP napsala, že novinářům, kteří do centra Paříže dorazili, aby o dnešních událostech informovali, strážci pořádku zabavují brýle a masky, jež je měly chránit před účinky slzného plynu.

Demonstranti rovněž obsadili pařížskou okružní komunikaci Boulevard périphérique a v její západní části na čas přerušili dopravu. Omezený je provoz na některých linkách pařížského metra.

V Paříži dnes po násilnostech z uplynulého víkendu, po nichž zůstalo 130 lidí zraněných, více jak 4000 zadržených i značné materiální škody, panují přísná bezpečnostní opatření. V ulicích je asi 8000 policistů, k dispozici mají i obrněné transportéry.

Protesty různého rozsahu se odehrávají po celé Francii, například v Grenoblu, Lyonu či Marseille. Podle dosavadních informací probíhají bez incidentů.