Lidé protestují před ruskou ambasádou ve Varšavě

Lidé protestují před ruskou ambasádou ve Varšavě Zdroj: Profimedia

OSN jedná o nové fázi konfliktu mezi Ukrajinou a Ruskem
Petr Porošenko, ukrajinský prezident, navrhne parlamentu vyhlášení stanného práva
Ukrajinské námořnictvo oznámilo, že ruské speciální jednotky zabavily v Černém moři tři její lodě
Příznivci ukrajinské krajní pravice demonstrovali v Kyjevě za zavedení stanného práva (26.11.2018).
Příznivci ukrajinské krajní pravice demonstrovali v Kyjevě za zavedení stanného práva (26.11.2018).
6
Fotogalerie

Ukrajina vyhlásí válečný stav. Žádá mocnosti, aby přitvrdily sankce proti Rusku a vyslaly bojová plavidla

Ukrajinský parlament po pondělním schválení dekretu o válečném stavu přijal rezoluci, která vyzývá námořní mocnosti, aby do regionu Černého a Azovského moře vyslaly bojová plavidla s cílem odvrátit další ruskou eskalaci napětí. Rezoluce je adresována mezinárodním organizacím včetně OSN, Evropského parlamentu a národních parlamentů všech států světa. Vyzývá mimo jiné k vyhlášení nových protiruských sankcí.

Mezinárodní organizace by podle rezoluce měly do regionu vyslat své pozorovatele. Rusko dokument vyzývá, aby ukrajinským vojákům zadrženým během kerčského incidentu poskytlo lékařskou pomoc a bezodkladně zajistilo jejich bezpečný návrat domů. Kyjev zároveň požaduje vrácení tří zadržených ukrajinských vojenských plavidel.

Rusko by podle ukrajinských poslanců mělo uhradit způsobené škody. Státy světa rezoluce vyzývá, aby proti Rusku vyhlásily nové sankce platné až do obnovení úplné územní celistvosti Ukrajiny v mezinárodně platných hranicích.

"Politika usmiřování už vedla k okupaci Krymu a některých okresů Doněcké a Luhanské oblasti," upozorňuje rezoluce. Varuje rovněž před výstavbou plynovodu Nord Stream 2, který má umožnit přepravu plynu do Evropy mimo ukrajinské území. Výstavba podle Kyjeva ohrožuje evropskou bezpečnost.