Andrej Babiš a polský premiér Mateusz Morawiecki na návštěvě v Karlových Varech

Andrej Babiš a polský premiér Mateusz Morawiecki na návštěvě v Karlových Varech Zdroj: Zbyněk Pecák

Babiš: Můj syn nikdy neměl české občanství, ve Švýcarsku studoval

Premiér Andrej Babiš (ANO) dnes ve stručném vyjádření novinářům řekl, že jeho syn Andrej nikdy nebyl českým občanem. Předseda vlády opět kritizoval autory reportáže serveru Seznam Zprávy, ve které jeho syn hovořil o tom, že byl kvůli kauze Čapí hnízdo unesen na Krym. Žurnalisté podle Babiše při natáčení porušili zákon. V souvislosti se dnes zveřejněným e-mailem Babiše mladšího řekl, že nyní redakce Seznamu zneužívá i korespondenci s jeho synem.

Babiš uvedl, že jeho syn ve Švýcarsku studoval a dlouhodobě tam žije jeho matka. Dodal, že nikdy nebyl Českým občanem. V Rusku byl podle něj na výletě, dostal kvůli tomu vízum. Spolu s manželem jeho psychiatričky Petrem Protopopovem odtamtud podle Babiše "zaletěli" na Krym a byli několikrát i na Ukrajině. "Nevím, proč to někdo řeší," konstatoval předseda vlády.

Premiér dál hovoří o tom, že aktuální kauza je připravenou kampaní proti němu, která byla záměrně načasovaná na období před svátkem 17. listopadu. "Chápu, že médiím nevadí, že tady běží další kampaň. A zneužíváte nemocného člověka. Já bych se na vašem místě styděl," řekl Babiš.

Kritizoval i lidi, kteří zpochybňují diagnózu jeho syna. Ve středu uvedl, že jeho syn trpí schizofrenií. Babiš mladší dnes v e-mailu pro Seznam Zprávy nicméně hovořil o "pseudonemoci" a odmítl, že by musel kvůli ní být pod "neustálým dozorem", jak tvrdil premiér.

Kritický byl Babiš k reportérům Seznamu Sabině Slonkové a Jiřímu Kubíkovi. "Odpornější stanici než Seznam Zprávy neznám. Patologická nenávist těchto lidí, protože jsou to moji bývalí zaměstnanci, je neuvěřitelná," uvedl. Reportéři dříve pracovali pro vydavatelství Mafra, které patří do koncernu Agrofert. Jeho majitelem byl Babiš, loni ale koncern převedl kvůli zákonu o střetu zájmů do svěřenských fondů.