Vzpomínková akce k srpnu 1968 před Českým rozhlasem. Projev přednesl předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO), provázel do pískot (21.8 2018)

Vzpomínková akce k srpnu 1968 před Českým rozhlasem. Projev přednesl předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO), provázel do pískot (21.8 2018) Zdroj: Tonda Trans

Paul Ryan při návštěvě Česka: S Vondráčkem ve Sněmovně
Šéf Sněmovny Radek Vondráček při pietní akci na Vítkově (8.5.2018)
Vondráček v březnu přivítal Paula Ryana v Praze. V červenci se sešli ve Washingtonu
Šéf Sněmovny Radek Vondráček absolvoval řadu jednání ve Washingtonu. Doprovází ho i velvyslanec Hynek Kmoníček
4
Fotogalerie

Babiš hájil Vondráčka ohledně jeho sporné cesty do Ruska

Premiér Andrej Babiš dnes v České televizi hájil předsedu Sněmovny Radka Vondráčka (oba ANO) v souvislosti s jeho cestou do Ruska, kde jednal i s politiky, kteří figurují na sankčním seznamu Evropské unie a Spojených států. Ministerský předseda v dnešních Otázkách Václava Moravce zároveň podpořil návrh opozičních Pirátů, aby Vondráčkovu cestu projednalo plénum dolní komory.

Babiš zdůraznil, že Česko stojí za tím, že ruská okupace ukrajinského Krymu je nepřijatelná a že unijní sankce platí, s Ruskem je ale podle něho nutné komunikovat. "Vondráček nás reprezentoval skvěle," uvedl dnes v ČT premiér. Prohlásil také, že cesta byla úspěšná.

Předseda Sněmovny Vondráček v Rusku jednal i s předsedy obou parlamentních komor Vjačeslavem Volodinem a Valentinou Matvijenkovou, kteří jsou na sankčním seznamu EU a USA. Babiš poukázal například na to, že poslanci německého Bundestagu hrají s poslanci ruské dumy dokonce fotbal. "Celý svět tam prostě chodí," řekl.

Část domácí opozice vnímá cestu jako problematickou, jak dnes připomněl Babišův oponent v televizní debatě, předseda Pirátské strany Ivan Bartoš. Ministerský předseda připomněl, že šlo o cestu zdravotnického výboru. Vondráček delegaci vedl. "Celá iniciativa vznikla kvůli stížnosti českých občanů, že nemají adekvátní zdravotní péči v Rusku," řekl Babiš.

Premiér tvrdí, že cesta do Ruska se využila k útokům na ANO a na Vondráčka. "Ono se to na tom plénu vysvětlí, myslím, že pan Vondráček nemá co skrývat," dodal.