Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Nemocnice Na Homolce

Peníze na zdravotnictví budou chybět, musíme být zdraví jako řípa. Babišova vláda je jen do pěkného počasí

Nejprve dobrá zpráva: české zdravotnictví dosahuje skvělých výsledků, zdravotní pojišťovny mají peníze, protože zažíváme mimořádný hospodářský růst. Ta špatná: výdaje na zdravotní péči rostou rychleji než příjmy a systém není připraven na horší, dokonce na špatné časy. Už pátým rokem jsou u vesla ANO a ČSSD a tváří se, jako by žádné další krize buď nikdy nepřišly, anebo budeme zdraví jako řípa.

Nezávislá studie Národohospodářské fakulty VŠE to říká jasně: ve srovnání se zeměmi EU a prakticky s celým světem máme nyní skvělé ekonomické podmínky, které pravděpodobně už nikdy mít nebudeme. Musíme se připravovat na problémy, které přijdou. Zdravotní systém si však dostatečné rezervy na horší časy nedělá. Teď je sice v přebytku, ale výdaje za péči rostou rychleji než příjmy, a to o 7,3 procenta ročně. Pokud by Českou republiku postihla mírná dvouletá recese, dojdou podle autorů studie ve zdravotnictví rezervní peníze ke konci roku 2020, pokud by nás zasáhla jednoletá, ale hlubší recese, dojdou už na začátku roku 2020.

Rizika jsou známá. Stárneme, a protože staří lidé potřebují lékaře víc než mladí, náklady na péči porostou. Třeba i kvůli novým skvělým (a drahým) lékům. Podle studie bude růst výdajů na zdravotní péči do roku 2060 jeden z nejvyšších v Evropské unii. Zdejší podíl výdajů na zdravotnictví na HDP vzroste o dvacet procent, zatímco průměr EU bude jen 11 procent. A teď si do toho dosaďme příchod recese či krize: nezaměstnanost poroste, podnikům se nebude dařit, pojišťovnám začne chodit méně peněz z povinného pojištění. A stát to nezachrání, i on bude mít v kapse z daní méně peněz na rozdávání.

I řešení jsou známá. Zdravotnictví potřebuje další – soukromé – peníze a zvýšit efektivitu. A už jsme znovu u spoluúčasti pacientů, u nadstandardů, u omezení plýtvání a příliš častých návštěv ordinací…

Prošustrované roky

Jenže tohle neradi slyšíme. A když to neradi slyšíme my občané, voliči, politici vyhoví, přestože o zranitelnosti zdravotního systému vědí. Vědí také, že když půjde do úzkých, dají se ve zdravotnictví odsouvat operace, přiškrtit předepisování léků a podobně. Toho si lidé na první pohled hned tak nevšimnou. Vládním politikům jde především o zvolení, o získání moci a nějaké volby teď máme každý rok. Nač si pálit prsty nepopulárními kroky. Sobotkova a nyní i Babišova vláda šly ještě o krok zpět a zrušily dokonce i předchozí opatření – na placený nadstandard při ošetření zapomněly a i tu nijak zásadní spoluúčast ještě snížily. Jsme na vás hodní, milí spoluobčané, podívejte, jak rozdáváme, volte nás!

Přiznejme politikům hnutí ANO, že by nějaké reformy udělat chtěli. Jenže když máte socialistickou vládu s ČSSD podporovanou komunisty a když jste jim vyluxovali voliče, těžko se z vás stanou průkopníci modernizačních změn v něčem tak sociálně citlivém a politicky výbušném, jako je zdravotnictví (platí to bohužel i pro důchody). Prošustrují nejlepší roky, kdy by něco podstatného pro zdravou budoucnost mohli změnit. Jsou to strany pouze do pěkného počasí.