Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: youtube.com

Trumpova Amerika je první na světě v žebříčku konkurenceschopnosti, Česko je na 29. místě

Světové ekonomické fórum, které pořádá každoroční prestižní zasedání politiků a podnikatelů ve švýcarském Davosu (letos se ho zúčastnil i premiér Andrej Babiš), vydává vždy na podzim i žebříček konkurenceschopnosti jednotlivých států světa. Letos se v něm objevilo 140 zemí a na prvním místě jsou USA, před Singapurem a Německem. Česká republika si oproti loňsku polepšila o dvě místa a skončila na 29. místě. Z Evropy je ale před námi pořád 15 zemí.

Přestože média po celém světě neustále upozorňují na to, že Amerika Donalda Trumpa by mohla kvůli některým jeho rozhodnutím ekonomicky „trpět“, opak je pravdou. Spojeným státům se hospodářsky v posledních letech daří a americké firmy jsou v nové zprávě Světového ekonomického fóra hodnoceny jako ty, které jsou schopny vůbec nejrychleji přijímat změny, s kterými se ekonomika současnosti potýká. USA podle všeho pomohou i nové obchodní dohody s Kanadou a Mexikem a čeká se, jak dopadne současný souboj o cla s Čínou a Evropskou unii. Předpokládá se ale, že nakonec bude i v tomto směru dosaženo kompromisu.

Studie Světového ekonomického fóra o konkurenceschopnosti se podle letošní nové metodiky zaměřila zejména na schopnost reagovat na takzvaný Průmysl 4.0 (tedy čtvrtou průmyslovou revoluci), který souvisí s trendem digitalizace, robotizace a automatizace výroby a tím i následných změn na trhu práce.

Zprávy mapuje celkem 140 ekonomik světa a to prostřednictvím 98 ukazatelů.

Zajímavým zjištěním je, že k podnikatelskému riziku jsou nejvíce pozitivní v Izraeli, naopak váhavější postoj se objevuje u některých asijských ekonomik. Nejvariabilnější pracovní sílou se vyznačuje Kanada a nejméně hierarchická firemní kultura je v Dánsku.

10 nejvíce konkurenceschopných zemí světa za rok 2018

1. USA

2. Singapur

3. Německo

4. Švýcarsko

5. Japonsko

6. Nizozemsko

7. Hongkong

8. Velká Británie

9. Švédsko

10. Dánsko

Z ostatních zemí je Francie na 17. místě, Rakousko na dvaadvacátém, o jedno místo před Českem se pak umístnila Čína a za námi Katar. Za Českou republikou jsou například Itálie (31), Estonsko (32), Polsko (37), Slovensko (41), Rusko (43), Maďarsko (48), nebo Chorvatsko (68).

Celou zprávu si můžete přečíst zde >>>