Nizozemská policie zasahuje proti teroristům

Nizozemská policie zasahuje proti teroristům Zdroj: Telegraaf

Nizozemci zatkli 7 islámských radikálů kvůli přípravě teroristického útoku. Někteří z nich byli uprchlíci

Nizozemská policie ve čtvrtek při velkém zátahu zadržela 7 islámských radikálů, kteří podle místních tajných služeb připravovali za použití samopalů a výbušnin velký teroristický útok. Informace nizozemských médií ukazují, že mezi zatčenými jsou lidé, kteří se chtěli spojit v Sýrii s Islámským státem, a jsou mezi nimi i uprchlíci, kteří se dostali do Evropy v minulých letech. Je to další důkaz selhání evropské migrační politiky.

Podezřelí z přípravy teroristického útoku byli podle nizozemské televize NOS ve věku 21 až 34 let, zadrženo bylo pět střelných zbraní a také minibus pronajatý ve Francii. Ten měl údajně sloužit na přepravu výbušnin. Tři z mužů už byli předtím odsouzeni za pokusy připojit se k Islámskému státu v Sýrii. Někteří z nich přišli do Evropy jako migranti z Blízkého a Středního východu.  

Tajná služba AIVD ve svém prohlášení uvedla, že za vůdce teroristické buňky je považovaný čtyřiatřicetiletý irácký státní příslušník Hardi N., který byl minulý rok odsouzený za účast na přípravě jiného teroristického útoku. Byl vězněn loni tři měsíce a pak mu byl uložen tříletý ochranný dohled, protože se chtěl připojit v Sýrii k bojovníkům Islámského státu.

Video deníku Telegraaf ze zásahu nizozemské policie:

 

Dalšími ze zadržených jsou podle deníku Telegraaf muži jménem Wail el A. a Afghánec Nadím S., kteří se pokusili také vycestovat do Sýrie, ale byli zadrženi na turecko-syrské hranici místní tajnou službou. Wail el A. byl pak loni zatčen v Nizozemsku, když se pokoušel fotografovat vojenskou leteckou základnu Volkel.

Sport a terorismus

Čtvrtým zatčeným je Kurd, který byl zadržen v provincii Gerderland a jehož příjmení je Husajn. Měl zde žít už devět let.

Pátým podezřelým je jedenadvacetiletý Nizozemec Morad M. z Vlaardingenu na jihu Holandska, který byl předtím národním mistrem v boxu. Mimochodem, také Nizozemci, kteří na jaře brutálně zbili číšníka v centru Prahy, se věnovali boxu a dalším bojovým sportům. Podle médií byl zatčen i osmnáctiletý mladík, který byl identifikován jako Amir a jehož otcem je Egypťan a matkou Polka.

Ministryně vnitra Kajsa Ollongren uvedla, že podle všech dostupných informací připravovala skupina velký teroristický útok na území Nizozemska.

Agentury a nizozemská média v této souvislosti připomínají, že na začátku září devatenáctiletý afghánský uprchlík, který dostal pobyt v Německu, pobodal na hlavním nádraží v Amsterdamu dva americké turisty.