Ján Kuciak (†27) a jeho snoubenka Martina Kušnírová (†27).

Ján Kuciak (†27) a jeho snoubenka Martina Kušnírová (†27). Zdroj: Foto ara

Zavražděný slovenský novinář Ján Kuciak.
Na místě, kde byl zavražděný slovenský novinář Ján Kuciak s přítelkyní
Na místě, kde byl zavražděný slovenský novinář Ján Kuciak s přítelkyní
Petr Vagovič, slovenský investigativní novinář a muž, které do svého týmu na Aktuality.sk přivedl Jána Kuciaka
Zavražděného novináře Jána Kuciaka uložili k věčnému odpočinku.
10
Fotogalerie

Průlom ve vyšetřování smrti Jána Kuciaka? Slovenská policie zatkla podezřelé z vraždy mladého novináře

Slovenská elitní policie zatkla dnes ráno osoby podezřelé z únorové vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho přítelkyně, informoval slovenský list Denník N s odvoláním na zdroj z prostředí orgánů činných v trestním řízení. Slovenská policie na facebooku zatím pouze uvedla, že zadržela osoby podezřelé z násilné trestné činnosti.

"Momentálně probíhají domovní prohlídky a další procesní úkony," dodala policie s tím, že více upřesní, jakmile to bude možné. Také podle informací serveru Aktuality.sk může zásah souviset s vraždou Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové. Podezřelí podle serveru pocházejí patrně z jižního Slovenska.

Oba mladí lidé byli zastřeleni ve svém domě ve vesnici Velká Mača 21. února, ale na zločin se přišlo až o několik dnů později. Kušnírová byla zastřelena jedním výstřelem do hlavy, Kuciak dvěma výstřely do srdce. Střelec použil pistoli ráže devět milimetrů.

Slovenská policie i prokuratura jako důvod Kuciakovy vraždy již dříve označily jeho novinářskou práci. V nedokončeném článku reportér psal kromě jiného o aktivitách italských podnikatelů na východním Slovensku, kteří jsou sdělovacími prostředky spojováni s mafií, a o vazbách jednoho z nich na blízké spolupracovníky bývalého slovenského premiéra Roberta Fica.

Zločin otřásl Slovenskem, vyvolal největší demonstrace v zemi od pádu komunismu a vedl k odstoupení ministra vnitra Roberta Kaliňáka, premiéra Roberta Fica a k odchodu policejního prezidenta Tibora Gašpara.