Vladimír Dbalý před soudem

Vladimír Dbalý před soudem Zdroj: CTK

Soud poslal Dbalého na devět let do vězení. Bývalého ředitele Nemocnice Na Homolce navíc zbaví majetku

Pražský městský soud ve středu poslal bývalého ředitele Nemocnice Na Homolce Vladimíra Dbalého na devět let do vězení a uložil mu trest propadnutí majetku. Šestice ostatních obžalovaných si má odpykat odnětí svobody v délce od čtyř do osmi let, soudkyně Silvie Slepičková také rozdala citelné peněžité tresty. Verdikt, podle nějž obžalovaní rovněž musí nemocnici uhradit škodu způsobenou zmanipulováním dvou zakázek, není pravomocný.

Dbalého i jeho někdejšího náměstka Michala Toběrného uznal soud vinnými ze zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, z praní špinavých peněz, z porušování povinnosti při správě cizího majetku a z přijímání úplatků. Za tyto činy hrozilo oběma mužům až 12 let za mřížemi.

Obžalovaní podle rozsudku ovlivnili dvě nemocniční zakázky z roku 2009 - tendr na digitalizaci chorobopisů a nákup Leksellova gama nože. Dbalý měl z obou zmanipulovaných tendrů majetkový prospěch, do jeho kapsy šlo údajně přes 27 milionů korun. Podle rozsudku by měla nemocnice od obžalovaných získat zpátky jako náhradu škody téměř 63 milionů.