Už v roce 1986 se skupina Queen ptala v písni „Who Wants to Live Forever“ kdo chce žít věčně.

Už v roce 1986 se skupina Queen ptala v písni „Who Wants to Live Forever“ kdo chce žít věčně. Zdroj: Youtube

17 procent Britů by chtělo žít věčně a dalších 26 procent se chce dožít více než 100 let

Legendární britská rocková skupina Queen se v roce 1986 ve své písni „Who Wants to Live Forever“ ptala, kdo chce žít věčně. Po třiceti letech už Britové znají zcela seriózní odpověď – 17 procent obyvatel ostrovního království by skutečně chtělo žít navždy. Vyplývá to z průzkumu renomované agentury YouGov.

Medicína dnes někdy dokáže zázraky a výzkum v této oblasti rychle postupuje vpřed. Někteří lidé si proto myslí, že jejich život se bude extrémně prodlužovat. Například podle průzkumu agentury YouGov si až 17 procent Britů dokonce přeje, aby žili věčně. Více po nesmrtelnosti touží britští muži, těch je až 21 procent, u žen se to týká 12 procent dotázaných.

Navíc 9 procent Britů by chtělo žít více než 200 let a celkem více až čtvrtina (konkrétně 26 procent) si přeje mít život dlouhý více než sto let.

Zda bude v blízké budoucnosti něco podobného možné, o tom zejména lékaři pochybují, i když se předpokládá, že lidé především ve vyspělých zemích se budou dožívat stále vyššího věku.

Není překvapivé, že podle tohoto průzkumu by chtěli žít velmi dlouho především mladší lidé. Naopak starší osoby, které se už více potýkají s různými nemocemi, jsou v odhadech a přáních daleko střízlivější.

Jak ale upozorňují vědci, u některých lidí existuje i zcela opačný problém, protože trpí duševní chorobou, která se jmenuje apeirofóbie. „U osob, které trpí touto nemocí, dochází k uvědomění, že po smrti budou žít navždy. Jakmile si to člověk snaží ve své mysli vykreslit, naráží na problém, že není možné představit si pojem navždy. Tento zážitek v něm poté vyvolává nesmírnou úzkost,“ řekl profesor Martin Wiener z Georga Masona v americké Virginii.