Jan Sobieski posílá zprávu papeži o vítězství (Jan Matejko)

Jan Sobieski posílá zprávu papeži o vítězství (Jan Matejko) Zdroj: Wikipedie

Jak je to s pomníkem Jana Sobieského ve Vídni aneb Manipulátoři.cz opět manipulují

Před několika měsíci zveřejnil web Manipulatori.cz senzační článek pod názvem „Hoax: Marek Stoniš šíří nepravdivé obvinění. Hned v editoriálu tištěného Reflexu“. Kolega komentátor Viliam Buchert ovšem svou analýzou případu, o němž je text webu Manipulatori.cz, prokázal, jak tento web manipuluje s fakty, aby očernil a diskreditoval osoby, na něž se zaměřuje.

Obdobně si web Manipulatori.cz vybral za cíl své agitky i mou osobu a zveřejnil článek „Reflex zveřejnil HOAX Lukáše Lhoťana o soše polského krále Jana III. Sobieského“. Autor článku píše: „Týdeník Reflex zveřejnil nepravdivý komentář Lukáše Lhoťana. Podle jeho manipulativního článku prý chtějí ve Vídni zabránit v odhalení sochy polského krále, který se zasloužil o obranu Vídně před Turky, a to údajně ze strachu z reakce Turků žijících ve městě … Tvrzení, že ve Vídni se tedy bojí připomínat tohoto krále, zkrátka není pravda.“ Cemper na podporu svých tvrzení zveřejnil i oficiální stanovisko Ernsta Wollera, vídeňského radního.

Je pravda, že v textu, na nějž Cemper útočí, jsem doslovně napsal, že „polská, česká a rakouská média v těchto dnech žijí kauzou sochy polského krále Jana III. Sobieského, kterou odmítly úřady umístit ve Vídni. Podle prohlášení vídeňské radnice není pro odhalení sochy „muslimobijce“ vhodná doba“.

Jak se ovšem celá věc má?

Změna pohledu na pomník

V českých médiích o celé kauze informoval například web idnes.cz a web Echo24.cz k celé věci napsal: „Radnice již v červnu vydala prohlášení, podle něhož není pro vztyčení takové památky správná doba.“

Jak to je s prohlášením vídeňské radnice? Opravdu existuje stanovisko vídeňské radnice, že není vhodná doba odhalovat pomník polskému králi Janu III. Sobieskému?

Web Manipulatori.cz staví celý svůj článek na prohlášení vídeňského radního a prezidenta vídeňského zemského parlamentu Ernsta Wollera. Taktéž rakouská média referují o prohlášení Wollera a obsah informací staví pouze na něm. Toto jeho prohlášení ovšem odmítli jako lživé prezident (primátor) města Krakova Jacek Majchrowski a předseda Komise na vybudování památníku krále Jana III. Sobieského na Kahlenbergu Piotr Zaparta.

Na webu města Krakova se nachází jejich tisková zpráva, v níž se píše, že v červenci 2018 došlo k setkání zástupců města Krakova, Komise na vybudování památníku krále Jana III. Sobieského na Kahlenbergu a zástupců města Vídně, kde zástupci města Vídně prezentovali změnu svého pohledu na vybudování památníku polského krále a de facto tím porušili dohody uzavřené v předchozích letech. V prohlášení se hlavně uvádí, že se jednotlivé strany nedohodly na umístění památníku v jiném městě než Vídni. To zásadně zpochybňuje tvrzení Ernsta Wollera a označuje ho za nepravdu, tedy lež. Prohlášení prezidenta Krakova je datováno na webu k 27. srpnu 2018 a prohlášení Wollera je datováno k 23. srpnu 2018.

Stažený souhlas

Na webu polských novin GazetaKrakowska.pl se 22. srpna objevil článek pod názvem „Vídeň stáhla svůj souhlas s krakovským památníkem ve Vídni“, ve kterém se píše, že „starosta rakouského hlavního města si myslí, že socha je protiturecká“. V článku si můžeme dále přečíst, že „lidé, kteří se podílejí na stavbě památníku, tvrdí, že starosta podléhá tlaku extrémních levicových frakcí, podle nichž má památník protiturecký podtext. Orgány země počítají s touto národnostní menšinou, protože v Rakousku je asi půl milionu muslimů, z nichž mnozí jsou Turci“. Obdobně o celé věci referuje i web Polského radia či web Polandinenglish.info.

Zdrojem této informace na webu GazetaKrakowska.pl jsou členové Komise na vybudování památníku krále Jana III. Sobieského na Kahlenbergu, kteří dle polského radia RMF24.pl obdrželi od nedávno ustanoveného vídeňského starosty Michaela Ludwiga dopis, jehož obsah pro polská média interpretovali jako strach z toho, že památník má protiturecký podtext.

Výměna starostů

Pro spoustu Poláků má celá záležitost velký morální význam. Jednak proto, že přes snahu víc jak deseti pokusů doposud nebyl pomník polského krále ve Vídni odhalen. I na tento pomník byla vyhlášena veřejná soutěž, již vyhrál profesor Czesław Dźwiga, a polští občané na památník přispěli částkou víc jak 6 milionů českých korun (1,2 milionů polských zlotých, podle webu GazetaKrakowska.pl).

Vídeňská radnice s podobou pomníku i jeho umístěním souhlasila až do poloviny letošního roku. Tehdy dlouholetého starostu města Vídně Michaela Häupla nahradil Michael Ludwig (oba ze Sociální demokracie) a ten radikálně změnil názor a v dopise zaslaném komisi organizující vybudování památníku uvedl, že není vhodná doba na budování válečných pomníků, jak informuje například polský web wPolityce.pl.