Video placeholde

Vesmírná ruská ostuda? Díru, která ohrozila ISS, vyvrtali do Sojuzu už na Zemi a zalepili lepidlem

Posádka Mezinárodní kosmické stanice (ISS) musela řešit nepříjemný problém. Ve čtvrtek 30. srpna v 1:00 našeho času ohlásily senzory únik vzduchu z kosmické lodě Sojuz. Příčinou byla díra o průměru 2 mm v plášti Sojuzu MS-09.NASA se rozhodla posádku v noci nebudit a situaci na dálku monitorovala. Únik nebyl tak dramatický, aby astronauty bezprostředně ohrožoval na životě. Nakonec se ukázalo, že závady si všiml ještě na Zemi ruský technik, který ji odstranil pomocí lepidla.

Ruští kosmonauti ve čtvrtek dopoledne pořídili fotografie a díru provizorně ucpali. Pokles tlaku byl asi 0,8 milibarů za hodinu. Oleg Artěmjev a Sergej Prokopjev nakonec díru utěsnili látkou napuštěnou epoxidovým tmelem. Následně sice hlásili v místě aplikace bubliny, ale problém by měl být vyřešen.

Původně se předpokládalo, že díra vznikla po nárazu mikrometeoroidu nebo kosmického smetí. Už na fotografiích ale mnohé zaujal poměrně pravidelný tvar díry.

Během víkendu se objevily informace, že díra vznikla na Zemi při výrobě. V pondělí informaci potvrdila i ruská média.

Díru vyvrtal některý ze zaměstnanců omylem a následně ji zadělal lepidlem, takže se při závěrečné kontrole na nic nepřišlo. Lepidlo v kosmickém prostoru nevydrželo a z dírky vypadlo. Rusko už zahájilo vyšetřování celého incidentu.

Další články o vesmíru najdete na webu vtm.živě.cz >>>