Češi berou rekordní mzdy

Češi berou rekordní mzdy Zdroj: ČTK

Češi mají rekordní mzdy. Průměrná výplata je skoro 32 tisíc korun, polovina lidí bere přes 27 tisíc

Průměrná hrubá měsíční mzda v Česku stoupla ve druhém čtvrtletí letošního roku meziročně o 8,6 procenta na 31 851 korun. Po zahrnutí růstu spotřebitelských cen byla mzda reálně vyšší o 6 2 procenta. Oznámil to dnes Český statistický úřad (ČSÚ). Medián mezd, který představuje mzdu přesně uprostřed rozdělení hodnot mezd, vzrostl o 9,4 procenta na 27 236 korun. Průměrná mzda stoupla na rekordní hodnotu, upozornili analytici.

Průměrná mzda v Česku poprvé přesáhla 30 000 korun ve 4. čtvrtletí 2017, když meziročně stoupla na 31 661 korun. V letošním prvním čtvrtletí dosáhla podle revidovaných údajů 30 267 korun, což bylo meziročně o 8,6 procenta více. Tempo meziročního růstu je tak v letošním roce vyrovnané.

"V druhém čtvrtletí vzrostly mzdy bez výjimky ve všech odvětvích, a to o více než šest procent. Nejvíce v kulturních, zábavních a rekreačních činnostech o 13,1 procenta. Z regionů se mzdy nejvíce zvýšily zaměstnancům ve Středočeském kraji," uvedl ředitel odboru statistiky trhu práce ČSÚ Dalibor Holý.

Proti předchozímu čtvrtletí vzrostla průměrná mzda po očištění o sezonní vlivy o dvě procenta. Za celé první pololetí dosáhla 31 062 korun. Meziročně je to o 2450 korun více. Reálně se mzda v prvních šesti měsících zvýšila o 6,4 procenta.

34 tisíc ještě letos? 

Mzdy rostly rychleji, než očekával trh, dá se ale čekat, že nový rekord bude letos ještě zlomen. Na konci roku i díky různým odměnám mzdy statisticky narostou víc než jindy, a letos tedy může průměrná hrubá mzda přesáhnout i 34 tisíc korun.

Průměrná mzda roste v Česku v meziročním srovnání nepřetržitě od začátku roku 2014, hlavně díky dobrému vývoji ekonomiky a tlaku na růst mezd v důsledku nedostatku lidí na trhu práce. Obecně však platí, že dvě třetiny zaměstnanců na průměrnou mzdu nedosáhnou.

Medián mezd činil ve druhém čtvrtletí letošního roku u mužů 29 782 korun, u žen to bylo 24 514 korun. Osmdesát procent zaměstnanců pobíralo mzdu zhruba mezi 12 725 a 51 576 korunami.