Tomáš Haas

Tomáš Haas Zdroj: Reprofoto ČT

Zemřel vlivný internetový publicista Tomáš Haas

V pátek 27. července zemřel Tomáš Haas, politolog, analytik, publicista, politický poradce, Kanaďan, Čech, přítel. V posledních letech také vlivný internetový publicista.

Naposledy jsme spolu mluvili koncem června v pražském Obecním domě na představení Manifestu Obrana demokracie před liberální demokracií Institutu Václava Klause. Jako teď Tomáše vidím, jak obtížně, pozvolna a se zastávkami stoupá po schodech do prvního patra. Rovněž facebookové zprávy o jeho zdravotním stavu a hospitalizaci z posledních dní nevěstily nic dobrého. Myšlenky, přímluvy a modlitby jeho přátel a čtenářů tentokrát už nepomohly.

Z kanadské emigrace se Tomáš Haas do vlasti vrátil v roce 1991, aby o pět let později zase zamířil zpátky za oceán. Definitivně se vrátil až v roce 2005. Vždy se pohyboval poblíž politiky. V Kanadě i v Česku. Byl poradcem prezidenta Václava Klause a také dvou premiérů. V Kanadě byl členem Konzervativní strany, tady vstoupil do ODS. Zároveň však byl jejím nesmlouvavým kritikem a nastavoval jí nemilosrdné zrcadlo. Po Majdanu se s ODS rozešel. Nevydýchal její mlčení k ukrajinským fašistickým tendencím. Tak moc se cítil být zavázaný svým zplynovaným předkům.

Tomáš Haas měl jiný názor než zdejší politický a mediální mainstream nejen na Ukrajinu a Majdan, ale také na Evropskou unii, Trumpa, Rusko a Putina, multikulturalismus či masovou migraci. Pro spoustu lidí byl názorovým majákem. Zatímco naprosté většině médií hlavního proudu nestojí Tomášův odchod za zmínku, svým čtenářům a vzdáleným i blízkým přátelům chybí už teď. A na internetu to dávají najevo.

Připomeňme si Tomáše úryvkem z jednoho z jeho komentářů:

V „nejlepších tradicích“ mccarthismu u nás zuří nová studená válka, vytvářejí se nové seznamy nepřátel, odhalují se nepřátelská centra v médiích a na internetových centrech. Hledají se a nalézají škůdci, agenti, zrádci, nepřátelé a šiřitelé nesprávných myšlenek a názorů, nová „pátá kolona“. Nepřátelští agenti jsou podle našich dnešních následovníků McCarthyho všude. Jen už to nejsou agenti CIC, ale agenti Kremlu. Vzniká nový cenzurní úřad, který má bojovat proti „nepřátelským názorům a myšlenkám“ a „falešným zprávám“ šířeným agenty Kremlu. Kritika je opět cosi, co je projevem nepřátelství. A to vše za souhlasu nebo alespoň za zbabělého mlčení našich politiků, kteří jeden druhého obviňují z nedemokratického jednání…

Demokratická svobodná a otevřená diskuse je pro ně cosi nebezpečného a nepřípustného. Vždyť v ní mohou být slyšeny nesprávné názory a kritika. Vadí jim kritika. Nedochází jim, že se staví po bok dvěma režimům, které se svých kritiků zbavovaly: Hitler je posílal do koncentračních táborů, Stalin do gulagu. Naši „demokraté“ je zatím chtějí posílat jen do Moskvy. Zatím.

Tolik Tomáš Haas. Jeho argumentační poctivost, puntičkářská preciznost, neskonalá trpělivost, nevídaná zásadovost a názorová pevnost tu budou moc chybět. Sbohem, Tomáši!

Autor je publicista a hudebník