Maso. Ilustrační snímek.

Maso. Ilustrační snímek. Zdroj: flickr

Nové seznamy Židů v Rakousku? Nápad ministra z SPÖ budí u sousedů emoce

Gottfried Waldhäusl, člen Zemského sněmu Dolního Rakouska z rakouské Strany svobodných (FPÖ) a ministr, brání kritizovanou vyhlášku, podle níž budou vznikat seznamy Židů, kteří kupují košer maso. Politik se brání tím, že bojuje za práva zvířat. Nápad dolnorakouského ministra však vzbudil značné rozhořčení.

K nákupu košer masa by nově byla nutná jakási předregistrace v seznamu. Protože košer maso připravují a spotřebovávají především Židé, vtírá se na mysl slovní spojení „novodobý seznam Židů“. Jádrem a účelem nové regulace, dolnorakouské vyhlášky, by mělo být především snížení spotřeby, a tedy i výroby košer masa, které podobně jako halal porážení je předmětem sporů. Jadrnými odpůrci těchto metod jsou především ochránci zvířat. FPÖ je však známá svými antipatiemi ochránců čehokoliv. Je opravdu Gottfried Waldhäusl takovým milovníkem „správného“ zabíjení zvířat, nebo prostě jen nemá rád Židy?

Gottfried Waldhäusl má ve své agendě mimo jiné zemědělství a agropolitiku, jíž se mnoho let věnuje. Ve svém prohlášení uvedl, že chce, aby se na porážku zvířat dívali lidé především optikou dobrých životních podmínek zvířat. Kritizoval v minulosti nejen košer, ale také halal porážky. Proti jeho osobě se však nyní staví nejen židovská, ale také muslimská komunita, proti níž však ministr žádná opatření neučinil. Přesnou podobu vyhlášky ministr zatím nezveřejnil, na reakce odpůrců však kontroval, že rozhodně nechce vytvářet seznamy Židů ani muslimů. Kdyby se ale košerchtiví kupující chtěli k masu podle vyhlášky legálně dostat, museli by v jistém registru (ať už jej nazveme jakkoliv) figurovat.

Dolní Rakousko je obklopeno hlavním rakouským městem, kde je koncentrace Rakušanů židovského vyznání vysoká. Politikovi se nelíbí, že Dolní Rakousko je pro Vídeňany místem, které vyhledávají právě kvůli rituálním porážkám.