Ministr zahraničí Nizozemska Stef Blok

Ministr zahraničí Nizozemska Stef Blok Zdroj: Wikimedia

Migranty by v Praze stejně zmlátili, multikulturalismus ve východní Evropě selhal, řekl nizozemský ministr

„Neexistuje nic jako úspěšně integrovaná multikulturní společnost, barevné migranty by stejně zbili, kdyby se přestěhovali do Prahy nebo do Varšavy,“ řekl na neveřejném jednání ministr zahraničí Nizozemska Stef Blok. Jeho slova nyní rozpolcují nizozemskou společnost.

„Dejte mi příklad společnosti, která je multietnická, multikulturní a kde původní obyvatelé stále žijí s těmi novými po boku. A která žije v klidu a míru. O žádné takové nevím,“ řekl člen vlády své pracovní skupině v Haagu. Jeho slova odcitovala nizozemská televize Zembla.

Blok také jedním dechem dodal, že přijímáním většího počtu migrantů dojde nevyhnutelně k okamžiku, kdy společnost narazí na své „přijímací“ limity. I další jeho neveřejná prohlášení, která zaznamenala nizozemská televize, stojí za zmínku: „Ten problém zřejmě tkví hluboko v našich genech. Prostě pro nás není jednoduché vytvořit si vztah k někomu pro nás neznámému,“ řekl zahraniční ministr.

Během jednání jeden z přítomných ministrovi oponoval. Uvedl, že například Singapur je příkladem úspěšného multietnického soužití. Blok měl však po ruce ihned odpověď: „No, ale ti nepřijímají chudé migranty. Nebo možná jen na to, aby jim někde uklízeli…“

Poté, co se slova člena nizozemské vlády dostala na veřejnost, předložil muž veřejnosti pouze krátké vyjádření ve smyslu, že uznává nevhodnost svých slov. Prohlášení ministra si zatím východoevropské země (či středoevropské, záleží na úhlu pohledu) nevšimly. Jeho slova o přístupu České republiky a Polska k otázkám migrace zřejmě vyvěrají z jeho znalosti dlouhodobé a nyní i premiérem Andrejem Babišem určené linie jakési neodpovědnosti, která se stala typickou pro země Visegrádu. Z prohlášení Stefa Bloka je patrné, že s touto politikou souhlasí.