Pašování drog - ilustrační foto

Pašování drog - ilustrační foto Zdroj: ČTK/Halaška Jan

Policie zadržela 60 lidí kvůli pašování drog do Austrálie. Organizátoři najímali zadlužené Čechy

Národní protidrogová centrála (NPC) v Česku zadržela a obvinila 60 lidí z pašování kokainu a heroinu do Austrálie, kam dopravili několik set kilogramů drog. Organizátoři v tuzemsku na tuto činnost najímali kurýry s dluhy nebo nízkými příjmy. Pašerákům drog hrozí deset až 18 let vězení, oznámil dnes na tiskové konferenci ředitel NPC Jakub Frydrych.

Obchodníci s drogami k pašování využívali vlastní cestovní kancelář, kde pro kurýry naplánovali individuální dovolené s odletem z Prahy přes USA nebo Thajsko do Austrálie. Najatý pár kurýrů podle policie dostal na cestu čtyři kufry a telefon s předplacenou kartou. Při mezipřistání se uskutečnila výměna kufrů, v nichž nově byly drogy. Při cestě přes USA byl v kufrech ukrytý kokain, při cestě přes Thajsko zase heroin.

Mezi obviněnými je podle Frydrycha hlavní organizátor a dalších pět jeho nejbližších spolupracovníků, kteří najímali kurýry a starali se o logistiku trestné činnosti. "Dvojice kurýrů za jednu cestu přepravila 20 kilogramů drog. Za dobu dvou let tato skupina vypravila nejméně 38 cest a 780 kilogramů drog," uvedl Frydrych.

Maximálně 150 tisíc na dvojici

Zdůraznil, že odměny pro najímané kurýry byly maximálně 150 000 korun pro dvojici, což považuje za zanedbatelné proti riziku, které jim hrozilo. Například v Thajsku se běžně za pašování takového množství drog uděluje doživotní vězení.

Česká protidrogová centrála na případu spolupracovala s americkou DEA a australskou federální policií. Případ v Česku dozoruje Krajské státní zastupitelství v Českých Budějovicích.